Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
20. ožujka 2019.
Očuvanje tradicije

foto Otvoren Međunarodni nautički sajam Nautica

Snimio Livio ČERNJUL
Snimio Livio ČERNJUL
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2011. u 21:36 2011-09-21T21:36:00+02:00

Na sajam su došli najhrabriji i najuporniji, oni koji vjeruju u bolje sutra za malu brodogradnju u Hrvatskoj, kazao Nikola Mendrila

RIJEKA Na Putničkoj obali u Rijeci otvoren je 27. Međunarodni nautički sajam »Nautica« i 16. Izložba inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu. Stotinjak izlagača predstavlja pedesetak plovila, opremu i cjelokupnu ponudu nautičke i prateće industrije.

  – Na sajam su došli oni najhrabriji i oni najuporniji koji vjeruju u bolje sutra za malu brodogradnju u Hrvatskoj, rekao je za svečanosti otvaranja pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo Primorsko-goranske županije Nikola Mendrila, dok je organizator ovoga sajma Vanja Frančišković izrazio nadu da će unatoč manjem broju izlagača nego lani izlagači ipak imati dobre poslovne rezultate, jer izložene brodice nisu za najdublji džep ni za svijet glamura. »Nauticu« je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji se zahvalio Riječkom sajmu d.o.o. na 27. godišnjoj upornosti organiziranja ovoga, najstarijeg nautičkog sajma u Hrvatskoj.

Sajam nautike (4)
27. Međunarodni nautički sajam Nautica, foto: L. Černjul

  Moto ovog sajma treba glasiti – važno je preživjeti i očuvati 27-godišnju tradiciju. I siguran sam da ćemo preživjeti i idućih godina imati puno veće i atraktivnije nautičke sajmove, kazao je Obersnel, dodavši da sajmovi nautike daju svoj doprinos u razvoju nautičkog turizma i male brodogradnje.

Pink Bunny

 Pink Bunny po mnogočemu je zanimljiva brodica. Prvo, pokreće se na solarnu energiju i na vjetar, a drugo – napravljena je ručno.
   – Napravili smo je moj kolega inženjer iz »3. maja« Boris Rosović i ja. Osam mjeseci smo radili kalup i dva mjeseca brodicu. Ova brodica ima savršenu liniju za jedrenje, kaže kapetan Edo Dešković iz Mošćeničke Drage.

  Cilj riječke »Nautice« i dalje cilj promovirati domaće proizvođače i inovacije, ali to ne znači da sajam ne nudi i inozemne proizvode. »Nautica« i ove godine uživo prezentira plovila domaće i svjetske proizvodnje, gumena i plastična, a na sajmu sudjeluju i izlagači nautičke i prateće opreme, dok se na Izložbi inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu predstavlja će se 20 inovatora sa 30 inovacija.

  Hrvatsku premijeru na riječkoj Putničkoj obali ima motorni brod Hansvik 630 CS proizvođača »AD Brodovi« iz Solina, a noviteti su Key Largo 1 i Key Largo 24, motorni brodovi zastupnika »Interadria SC« Kastav. Prošle godine je Hansvikov model 630 Comfortspead dobio »best buy« nagradu na boat showu o Oslu, a ovaj proizvođač još od 1965. godine proizvodi brodove za norveško tržište.

  Sajam će biti otvoren do nedjelje, 25. ovoga mjeseca, (uključujući i nedjelju) od 10 do 19 sati, a cijena ulaznice je 20 kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka