Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
22. siječnja 2020.
Odgovor Aleksandru Vučiću

Ministar sigurnosti BiH: Srbija štiti Dodika od istrage o pranju novca

Milorad Dodik / Reuters
Milorad Dodik / Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2018. u 14:11 2018-01-23T14:11:16+01:00

»To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za uhićenje no bio je zahtjev za međunarodnu kaznenu-pravnu pomoć, da se provjeri jedna financijska transakcija Milorada Dodika«, rekao je Dragan Mektić opovrgnuvši  tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako je iz BiH prošle godine u Beograd stigao zahtjev da se tamo uhiti Dodika

SARAJEVO Vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su od Srbije pomoć u istrazi o sumnjivim financijskim transakcijama na području te zemje povezanim s predsjednikom republike Srpske Miloradom Dodikom, no iz Beograda nikada nije stigao nikakav odgovor, potvrdio je u utorak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

U izjavi kou je prenio sarajevski portal Faktor Mektić je opovrgnuo tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako je iz BiH prošle godine u Beograd stigao zahtjev da se tamo uhiti Dodika.

Vučić je takvu tvrdnju iznio u intervjuu za beogradsku televiziju Happy.

»Bio je službeni zahtjev za privođenje predsjednika RS-a prije godinu dana. Zamislite da Srbija privodi predsjednika RS-a. Jeste li vi normalni? Što hoćete, da pravimo granicu onakvu kakva je nekada ranije pravljena?«, kazao je Vučić u tom intervjuu dodajući kako je sve to bilo zbog »neke vile«.

Mektić je kazao kako je Vučić iznio potpuno netočne tvrdnje ili su ga pak njegovi suradnici o svemu krivo informirali.

»To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za uhićenje no bio je zahtjev za međunarodnu kaznenu-pravnu pomoć, da se provjeri jedna financijska transakcija Milorada Dodika«, rekao je.

Pojasnio je kako je riječ o prebacivanju iznosa od 750 tisuća eura iz Pavlović banke registrirane u BiH na račun Komercijalne banke u Beogradu.

»Ovdje se sumnjalo u podrijetlo tog novca te se samo tražilo da se istraži ta financijska transakcija«, kazao je Mektić.

Takav zahtjev iz Sarajeva je poslan u Beograd prije gotovo godinu dana i to na temelju sporazuma o međudržavnoj pomoći u kazneno-pravnim pitanjima potpisanog još 2005. godine, no iz Srbije do danas nema nikakvog odgovora.

Milorad Dodik je pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je na nezakonit način kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje za koju je platio 750 tisuća eura.

Sumnja se da je on tu kupnju obavio u gotovini novcem nejasnog podrijetla a cijelu transakciju prikrio je naknadno odobrenim fiktivnim kreditom privatne Pavlović banke iz Bijeljine.

Ministar Mektić je kazao kako nitko iz BiH ne bi tražio da Srbija privodi Dodika jer bi u slučaju takve potrebe on bio uhićen u zemlji u kojoj živi.

Izrazio je nezadovoljstvo odnosnom srbijanskih vlasti sugerirajući kako one sudjeluju samo u istragama koje se odnose na »obične smrtnike« dok političare poput Dodika očevidno smatraju nedodirljivima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.