Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Međunarodna smotra pasa

foto VAU, VAU Stotine "najboljih čovjekovih prijatelja" svih mogućih pasmina defilira u zametskoj dvorani

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 23. veljača 2019. u 11:33 2019-02-23T11:33:29+01:00

Na izložbi koja traje još danas, sudjeluju izlagači iz 24 zemlje, i može se vidjeti čak 1.700 pasa, među kojima su i neke vrlo rijetke pasmine...

Veliki, mali, minijaturni i divovski, čupavi, kratkodlaki, pa čak i oni bez dlake – stotine čovjekovih najboljih prijatelja i njihovih vodiča nastupilo je na prvom danu međunarodne izložbe pasa CACIB Rijeka 2019. Izložba se održava u Sportskom centru Zamet, uvijek u vrijeme karnevala a organizira ju Sportski kinološki klub Rijeka u suradnji s Hrvatskim kinološkim savezom i pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.

Na izložbi koja je započela jučer, a traje još danas, riječki pasoljupci ove godine imaju prilike vidjeti 1750 pasa u čak 171 pasmine među kojima i neke vrlo rijeke kao što su irski vučji hrt (to je najviša pasmina), belgijski grifon, dugodlaki jazavčar, dandie terijer i slično.

Ove godine na izložbi sudjeluju izlagači pasa iz čak 24 zemlje, a najviše je Talijana, zatim su tu domaći vlasnici pasa, pa imamo Slovence, slijede po brojnosti Austrijanci. Lajavce ocjenjuju istaknuti međunarodni kinološki suci koji su za ovu prigodu došli iz SAD-a, Irske, Švedske, Bjelorusije i slično, a upravo njihova kvaliteta privlači svake godine sve veći broj izlagača.

G223VK17
CACIB 2019. Bili smo na izložbi pasa u zametskoj dvorani / Snimio Vedran Karuza

Za pse je pak riječ o vrlo »ozbiljnom trenutku«: već su od ranog jutra pod kozmetičkim tretmanom jer je važno da se pokažu u najboljem svijetlu. Suci naime gledaju sve; od dlake pa do hoda. No, kako navodi Igor Dokoza, predsjednik Sportskog kinološkog kluba Rijeka, to za životinje nije stres; psi koji posjećuju izložbe jednostavno su naviknuti na cijeli taj »šušur« te se vole pokazivati.

- Svim izlagačima ovakav događaj je važan ali ne zbog nagrada, to nije glavni fokus, već i zbog druženja i razmijene iskustva u kontekstu podizanja čistokrvnih pasa kao kućnih ljubimaca. Tu je važno da se vidi kako se naš pas ponaša u skupini drugih pasa i ljudi, što je presudno za njegovu socijalizaciju, naglasio je Marko Ljutić, kinološki sudac na ovoj izložbi i uzgajivač.

Ulaz na izložbu je simboličan - deset kuna, dok je za djecu besplatan. Izložba i ove godine ima humanitarnu notu i sav prihod od prodaje ulaznica ide Udruzi Kitten Safe House i Skloništu za nezbrinute životinje Lič.

Dodjeljuje se i nagrada za Cruft's kvalifikaciju, a psi koji osvoje tu kvalifikaciju imat će pravo sudjelovati na najvećoj svjetskoj izložbi pasa Cruft's koja se održava u Birminghamu u Engleskoj. Bio je to dodatni razlog zbog kojeg su neki potegli sve do Hrvatske. Danas će se znati najljepši pas ovog događaja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.