Preveniranje bolesti

Počelo cijepljenje protiv gripe: Besplatno za starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike

Barbara Čalušić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

U prvoj turi predviđeno je cijepljenje protiv gripe za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike dok će se svi ostali moći cijepiti protiv gripe od ponedjeljka po cijeni od 42 kune



Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije ordinacijama obiteljske medicine odaslao je 20.040 doza cjepiva protiv gripe. Besplatno cijepljenje protiv gripe za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike u liječničkim je ordinacijama započelo u ponedjeljak dok će u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ cijepljenje za sve zainteresirane započeti idućeg ponedjeljka. Prema riječima voditeljice Odjela za epidemiologiju dr. Danijele Lakošeljac u prvoj turi cijepljenja prioritetne su skupine one koje imaju pravo na besplatno cijepljenje dok  će se svi ostali također moći cijepiti protiv gripe po cijeni od 42 kune. 


Sadrži tri virusa


– Cjepivo je ove godine trovalentno i sadrži tri virusa, virus tipa A s podtipovima H1N1 i H3N2 te virus tipa B. Cjepivo nije isto kao i prošle godine te su komponente virusa tipa B te pod tipa H3N2 izmijenjene. Interes za cijepljenje posljednjih godina opada te se nadamo da će se on ipak povećati jer je cjepivo civilizacijski doseg kojim možemo prevenirati brojne bolesti, kazala je Lakošeljac. 



Nema stopostotne zaštite


– Nema cjepiva koje pruža stopostotnu zaštitu i ovisi o prilagođenosti cjepivnog virusa onome koji kola u prirodi. Osim toga, manja uspješnost ovisi i o dobi onog koji se cijepi, imunokompromitiranosti pacijenta kao i o činjenici koliko se kontinuirano cijepi, objašnjava Lakošeljac.





Prošle je godine u PGŽ-u evidentirano 8.388 slučajeva gripe. Lakošeljac procjenjuje da će se prvi slučajevi gripe početi javljati krajem prosinca i početkom siječnja, kao i ranijih godina. To  ujedno znači i dovoljno vremena za imunizaciju svih onih koji će se cijepiti u studenom. Voditeljica Epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a potvrdila je da uvijek postoji mogućnost da cijepljena osoba ipak dobije gripu. 


 Blage nuspojave


Epidemiolozi ističu da je cijepljenje sigurno i da su moguće posljedice cijepljenja obično blage te uključuju osjetljivost i crvenilo na mjestu uboda dok se ponekad može javiti glavobolja, bol u mišićima, umor i mučnina. Radi se od nuspojavama koje su daleko blaže od simptoma gripe koji pak nastupaju naglo i traju nekoliko dana do dva tjedna. Ponekad gripa može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput upale pluća i bronhitisa, a u nekim slučajevima gripa može imati i smrtni ishod. Između 80 i 90 posto svih smrti kao posljedica gripe nastupa u osoba starijih od 65 godina. Starije osobe češće se hospitaliziraju zbog gripe, a razlog tome je slabljenje imunološkog sustva sa starenjem i njegova manja učinkovitost u suzbijanju infekcija.