Od ponedjeljka novi način naplate

Odzvonilo gužvama na izlazu s parkirališta na Putničkoj obali

Marinko Glavan

Naplatna kućica premjestit će se tridesetak metara prema zapadu, a vozači će parking moći platiti prije nego što sjednu u vozilo, kao što je slučaj na Delti



RIJEKA  Gužva i dugotrajno čekanje na izlazak automobilom s parkirališta Rijeka prometa na Putničkoj obali od ponedjeljka bi trebali postati stvar prošlosti. Iz Rijeka prometa je najavljeno kako od toga dana stupa na snagu novi način naplate parkiranja, što bi, zajedno s premještanjem naplatne kućice s dosadašnje pozicije, trebalo rezultirati znatno većim protokom vozila na izlazu s parkirališta. 


   – Naplatna kućica premjestit će se tridesetak metara prema zapadu, na mjesto koje se nalazi u neposrednoj blizini autobusne postaje javnog gradskog prometa. Premještanjem naplatne kućice na novu lokaciju omogućit će se brži izlazak vozila iz parkirališta. Do sada je to predstavljalo velik problem za vozače koji su u svojim vozilima čekali u redu da se obavi postupak naplate, što je usporavalo izlaz koji je uz to i reguliran semaforima. Sada će vozači moći obaviti naplatu parkiranja prije nego što sjednu u vozilo, odnosno moći će vozilom kratkotrajno stati u blizini naplatne kućice i obaviti naplatu prije nego što dođu do izlaza iz parkirališta, ističu iz Rijeka prometa, na što će većina riječkih vozača koji su bar jednom čekali po desetak minuta i dulje u koloni za izlazak s Putničke obale dodati – napokon!  

  Mogućnost plaćanja prije ulaska u vozilo svakako bi trebala ubrzati izlazak s parkirališta Putnička obala, koji će se od ponedjeljka odvijati po sistemu poput onog na Delti, zbog čega će na izlasku biti postavljen i izlazni terminal s uređajem za očitavanje parkirnih karata. Jedini ograničavajući faktor ostaje semafor na izlazu prema ulici Riva, pred kojim će se vjerojatno i dalje povremeno formirati kolone, no kada se upali zeleno svjetlo, bit će omogućen izlaz znatno većem broju vozila nego dosad, budući da se više neće morati zaustavljati zbog plaćanja parkinga. Pretplatnici će, poručuju iz Rijeka prometa, moći izravno izići iz parkirališta na isti način kao i do sada, koristeći pretplatničke karte. 


   Premještanje naplatne kućice i ugradnja izlaznog terminala bit će izvedeni tijekom vikenda 24. i 25. kolovoza, izvan radnog vremena parkirališta, a novi način naplate profunkcionirati će u ponedjeljak 26. kolovoza, ukoliko ne bude nepredviđenih problema. Radove izvode tvrtke Elmas i Kvarner graditeljstvo a njihova ukupna vrijednost iznosi 51 tisuću kuna bez PDV-a.