110 godina

Predavanjem i videom pružen uvid izvana i iznutra u bogatu povijest danas ruiniranog Teatra Fenice

Valentina Botica

Nana Palinić / Foto Ana Križanec

Nana Palinić / Foto Ana Križanec

Bogata prošlost Teatra Fenice i Kino Europe sažeta u punoj Galeriji GarbasGalerija Garbas u starom gradu ugostila je malo slavlje 110. obljetnice Teatra Fenice. Tražila se stolica više, jer su građani znatiželjno i u velikom broju došli poslušati dva predavanja i sudjelovati u okruglom stolu.Organizator je, uz Galeriju, Ministarstvo kulture i medija – Uprava za zaštitu kulturne baštine. Izlagali su prof. dr. sc. Nana Palinić, koja je u kratko vrijeme sažela dugačku i bogatu prošlost Teatra Fenice, a slično je potom napravio dr. sc. Alan Braun za poznato Kino Europa u Zagrebu.

Profesorica dr. sc. Nana Palinić pružila je uvid izvana i iznutra u povijest poznatog teatra koji je nekada bio simbol kulturnog života Rijeke.


Posebno je istaknula različite faze razvoja teatra, uključujući i ambiciozan projekt kasina koji nikada nije bio realiziran zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i izbijanja rata. Također je detaljno opisala tehničke aspekte zgrade, kao i njenzina značajna preuređenja.Dr. sc. Alan Braun predstavio je istraživanje povijesti i projekcije budućnosti kina Europa u Zagrebu, istaknuvši njegovu važnost u kontekstu kinematografske baštine Hrvatske.Kino Europa, iako mlađe od Teatra Fenice, ima bogatu povijest i sličnosti u ekonomskom okviru.


U sklopu programa prikazan je i video o Teatru Fenice, čije su autorice upravo Nana Palinić i Ingrid Jerković.“Ja i Nana smo se upoznale prije nekoliko godina u tom smo razdoblju uspjele napraviti više zanimljivih videa na temu naše baštine. Imala sam sreću da sam za snimanje ovog videa imala pristup svim dijelovima teatra i nadam se da ćete uživati u videu, ali i u Teatru jednog dana kad bude renoviran”, rekla je Jerković.