Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 14° 14° 4n
19. studenoga 2019.
Podsjetnik na Pariški sporazum

Obersnel: 'Onima koji napadaju antifašizam bilo bi se bolje ugledati na vlč. Božu Milanovića'

Foto Ivica Tomić
Foto Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2017. u 8:52 2017-08-31T08:52:01+02:00

Bez Tita hrvatske bi granice izgledale potpuno drugačije. Podsjetio bih da je član jugoslavenskog izaslanstva bio svećenik Božo Milanović i imao važnu ulogu u dokazivanju hrvatske komponente u Istri. Oni koji napadaju antifašizam bilo bi bolje da se ugledaju na tog čovjeka koji je imao više razuma i političke mudrosti, kazao je riječki gradonačelnik

RIJEKA U povodu 70. obljetnice mirovnog sporazuma u Parizu Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, Muzej grada Rijeke i Grad Rijeka postavit će danas na Korzu izložbu »Mirovni ugovor između FNRJ i Italije, Pariz 1947«. Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je za Hrvatsku, Sloveniju, a posebno za Rijeku riječ o izuzetno važnom povijesnom događaju.

– Podosta je slučajnosti u životu, ali, eto, dok mi govorimo o obilježavanju Pariškog sporazuma, u Zagrebu će preimenovati trg koji nosi ime po maršalu Titu. Činjenica je da je potpisom Mirovnog ugovora definirana granica između Jugoslavije, odnosno Hrvatske, u okvirima koje danas poznajemo. Na taj način su međunarodno priznate odluke AVNOJ-a i ZAVNOH-a, odnosno Istra, Rijeka, otoci Zadar..., vraćeni su matici zemlji.

Ili Zona B ili rat 

Bez vojne pobjede u Drugom svjetskom ratu to ne bi bilo moguće, a tu je pobjedu ostvarila Narodnooslobodilačka vojska na čelu s Titom. Valja podsjetiti da su unatoč činjenici što je Titova vojska došla do Trsta, formirane zone A i B. Zona A bila je pod jurisdikcijom saveznika, a zona B Jugoslavije. Cijela priča prešla je u diplomatsku bitku, a sve je okončano 1953. godine. Rasplet ne bi bio takav kakav je bio da Tito nije pokazao viziju i odlučnost. Kada je zatražena zona B, on je poručio da je to moguće samo ratom, podsjetio je Obersnel. Dodao je da je i više nego dovoljno razloga, bez obzira na počinjene greške, da se ne dira uspomena na Tita.

Falsificiranje povijesti 

– Bez njega bi hrvatske granice izgledale potpuno drugačije. Pripadnike dijela katoličke crkve podsjetio bih da je član jugoslavenskog izaslanstva bio katolički svećenik Božo Milanović koji je imao važnu ulogu u dokazivanju hrvatske komponente u Istri. Onima koji danas napadaju antifašizam bilo bi bolje da se ugledaju na njega, čovjeka koji je imao više razuma i više političke mudrosti, kazao je Obersnel.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ-a Dinko Tamarut pojasnio je da je cilj izložbe obilježavanje važnih povijesnih događaja, ali i borba protiv onih koji danas falsificiraju povijest. On je najavio da će se u studenome ove godine organizirati okrugli stol na istu temu sa stručnjacima iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

Povijest na 20 panoa

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović pojasnio je da je riječ o petoj izložbi te kulturne institucije na Korzu.

– Na 20 panoa nastojat ćemo ispričati atraktivnu i privlačnu priču kako bi građani mogli vidjeti život u tom jednom nesređenom vremenu, vremenu između završetka rata i diplomatskog rješenja teritorijalnog spora. Posebno zahvaljujemo autoru izložbe Mladenu Grguriću, izjavio je Dubrović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija