Miriše na nepotizam

Izbor ravnatelja Doma učenika Sušak: Članica Vijeća glasovala za svog supruga

Biljana Savić

Novi ravnatelj Doma Sušak Ante Papić / Foto Vedran Karuza

Novi ravnatelj Doma Sušak Ante Papić / Foto Vedran Karuza

Ante Papić bio je jedini kandidat na natječaju za ravnatelja, ali zanimljivo je da se njegova supruga Elizabeta Galić Papić, djelatnica Doma Sušak, nije izuzela iz postupka njegova imenovanja iako joj je to sugerirano od strane osnivača ustanove



RIJEKA – Izbor ravnatelja Doma učenika Sušak, čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, proteklih je tjedana uzburkao duhove u prosvjetnim i upravnim strukturama. Naime, u svibnju ove godine raspisan je natječaj za ravnatelja, a molbu je predao samo jedan kandidat – Ante Papić, aktualni ravnatelj OŠ Jelenje. Iz svega što slijedi evidentno je da je njegova supruga Elizabeta Galić Papić kao predsjednica Vijeća odgojitelja Doma Sušak izravno sudjelovala u njegovu izboru za ravnatelja.


Zakulisne igre


Iako Papić kaže da tome nije tako, zapisnik kaže da je 13. lipnja održana sjednica domskog odbora (DO) na kojoj su otvorene prijave, odnosno jedna jedina prijava Ante Papića i da je tada dogovoreno da Elizabeta Galić Papić neće predsjedati sjednicom DO na kojoj se bude obavljao izbor. No, 24. lipnja sastala su se vijeća roditelja (tri prisutna), zaposlenika (15 za i 6 protiv Papića) i odgojitelja (5 za i 2 protiv Papića).



No, Ante Papić u svemu ovome ne vidi ništa sporno.




– Nije bitno tko si kome, bitna je profesionalnost; mi smo ono što jesmo i onakvi kakvi jesmo, bez obzira na naše međusobne povezanosti. Ja sam slobodna osoba i imam puno pravo razmišljati o promjeni svog posla ili radnoga mjesta; natječaj na koji sam se javio bio je javan, trajao je petnaest dana i mogao se javiti bilo tko, do praktički posljednjeg trenutka nisam znao da sam jedini kandidat.


Javio sam se na ovo mjesto jer sam u ovoj ustanovi već radio i smatram da sam svojim radom pridonio dignitetu ustanove, ostavio u njoj dobar trag i kao kolega, i kao profesionalac. Kad je riječ o sukobu interesa, pogledao sam zakon i on se na ovim razinama ne odnosi na sukob interesa i moja »kolegica« odnosno supruga nije utjecala na moje imenovanje, smatra Papić.



Kandidat se predstavio, vijeća su glasovala, Elizabeta Galić Papić prisutna na svim vijećima i za vrijeme predstavljanja glasovala je na vijeću zaposlenika i odgojitelja za svog supruga, iako su joj predstavnici osnivača, odnosno Primorsko-goranske županije, koji imaju manjinu u glasovanju, rekli da je riječ o nepotizmu i da se izuzme glasovanja, što je ona, dakle, odbila. Nadalje, početkom srpnja tajnica Doma Radmila Miletić uputila je zapisnik i dokumentaciju na potvrdu ministru bez da je zapisnik propisno verificiran i bez da je o tome obavijestila osnivača i članove DO koji predstavljaju osnivače.


Kako doznajemo, djelatnici Doma učenika Sušak u prosvjetnim su krugovima proširili priču da će se kandidirati dvoje djelatnika iz doma i isticali pojedincima da nema smisla da gube vrijeme na kandidaturu, što je, kako doznajemo, apriori odbilo potencijalne kandidate da se jave na natječaj.


Primjedbe na zapisnik


– Elizabeta Galić Papić je trebala odmah nakon sjednice 13. lipnja dati ostavku na mjesto članice DO, nije smjela biti prisutna dok se njen suprug predstavljao roditeljima i zaposlenicima i nije smjela glasovati na vijeću zaposlenika i vijeću odgojitelja. I ne samo to, ona je odbila zahtjev članova DO koji predstavljaju osnivača da napusti sjednicu, kaže nam Vojko Braut, član domskog odbora koji predstavlja osnivača, odnosno PGŽ. Braut ističe da nije prošao ni prijedlog DO koji predstavlja osnivača da se poništi natječaj.


Inače, Ante Papić kao ravnatelj druge županijske ustanove, OŠ Jelenje, za koju je u tijeku projekt rekonstrukcije škole i izgradnje školske dvorane – o namjeri da ode u drugu županijsku ustanovu uopće nije obavijestio osnivača. Izuzev toga, tvrdi Braut, tajnica je poslala zapisnik i ostalu dokumentaciju nadležnom ministarstvu bez da je o tome obavijestila ili tražila suglasnost članova DO ispred osnivača, a ostali su uredno obavješteni i pozvani da potpišu zapisnik koji je tajnica sastavila i na koji smo mi imali primjedbe.


– Ispada da je Dom učenika Sušak OPG kojim upravljaju tajnica i predsjednica domskog odbora, ocjenjuje Braut.


Elizabeta Galić Papić nakon što se nije javila na mobitel, na poruku da bismo voljeli čuti njenu stranu priče, odgovorila je sms porukom: »Poštovana, iznenađena sam Vašim upitom za tijek izbora ravnatelja Doma učenika Sušak. Što se tiče »moje strane priče«, smatram da ne postoji moja ni ne znam čija strana priče, već isključivo je li sve učinjeno u skladu sa zakonom«, poručila nam je Elizabeta Galić Papić.