Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Neobična ideja

Korejska vlada ima plan promovirati taekwondo u Europi i to preko - Rijeke 2020. A žele i ugostiti "vatrene"

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2019. u 14:32 2019-05-24T14:32:39+02:00

Budući da je prije tri godine potpisan sporazum o suradnji između World Taekwondoa i Sveučilišta u Rijeci, korejska vlada želi iskoristiti taj prestižni status hrvatskog grada u 2020. godini za jaču promociju taekwondoa na europskoj razini.

U posjetu Hrvatskom olimpijskom odboru boravilo je peteročlano izaslanstvo iz Južne Koreje sa svrhom promocije taekwondoa, kao i jačanja suradnje s poklonicima tog sporta u Hrvatskoj. Predvodio ga je Shin Kinam, posebni izaslanik korejskog ministra kulture, turizma i sporta.

Goste iz Koreje primio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, u društvu predsjednika Korejsko-hrvatskog poslovnog kluba Zorana Horvata i bivše taekwondašice Tamare Pradegan, čija sportska povezanost s Korejom traje već desetljećima.

U realizaciji ovog sastanka posredovao je hrvatski veleposlanik u Južnoj Koreji Damir Kušen, a glavni motiv susreta je želja Svjetske taekwondo federacije (World Taekwondo) iz Seula za dodatnom prezentacijom nacionalnog korejskog sporta u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture iduće godine.

Naime, budući da je prije tri godine potpisan sporazum o suradnji između World Taekwondoa i Sveučilišta u Rijeci, korejska vlada želi iskoristiti taj prestižni status hrvatskog grada u 2020. godini za jaču promociju taekwondoa na europskoj razini.

Predsjednik HOO-a Mateša dao je potporu toj korejskoj inicijativi, a obećao im je pomoći i u ispunjavanju još jedne velike želje, dovođenja u goste hrvatskih nogometaša u što skorijoj budućnosti. Shin Kinam je priopćio da se to nameće kao logičan slijed s obzirom na veliku popularnost svjetskih doprvaka u Južnoj Koreji.

Naravno, osim sporta, Hrvatska je Južnoj Koreji zanimljiva za suradnju i u mnogim drugim područjima. To zorno potvrđuje i sastav izaslanstva koje je u posjetu Lijepoj našoj. U pratnji Shin Kinama bili su filmski producent Baek Hak Gi, profesorica glazbe Na Jungyoon, službena prevoditeljica Redden Soonyoung i reporter UPI-ja Lee Sang Bong.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.