Obećanje Ministarstva

Famozni FT1P odlazi u povijest? “Građani više neće morati donositi dokumente da obave nešto”

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Naši sugrađani prava će ostvarivati bez donošenja potrebnih dokumenata, jer će ih službenik sam preuzimati iz sustava, objedinjenih u 'cloudu', kažu u Ministarstvu uprave



ZAGREB Ministarstvo uprave je za početak 2019. najavilo potpisivanje ugovora za projekt »Centar dijeljenih usluga« (CDU), jedan je od najvažnijih projekata u idućem trogodišnjem razdoblju, koji će omogućiti građanima da svoja prava ostvaruju bez donošenja potrebnih dokumenata, jer će ih službenik sam preuzimati iz sustava.


U Ministarstvu su istaknuli da je »Centar dijeljenih usluga« (CDU), pretpostavka za objedinjavanje usluga na jednom mjestu. Projekt je vrijedan 362 milijuna kuna, od čega će 85 posto financirati Europska unija.


»Ovaj projekt će na jednom mjestu, u takozvanom ‘oblaku’ ili ‘cloud-u’, udomiti razne sustave javne uprave, što znači da će naši sugrađani prava ostvarivati bez donošenja potrebnih dokumenata, jer će ih službenik sam preuzimati iz sustava. CDU će omogućiti transparentnost, brže izdavanje dokumenata i rješavanje predmeta, a ostvarit će i ogromne uštede za državni proračun«, doznaje Hina u Ministarstvu uprave.


e/m-Potpis i e/m-Pečat




Podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave, digitalizacija i decentralizacija – tri su cilja koja je u ovom mandatu zadao ministar uprave Lovro Kuščević, ističu u Ministarstvu. Naglašavaju da će se u skladu s tim nastaviti raditi na provedbi projekata za ključne sustave državne informacijske infrastrukture koji će se u jednom dijelu uspostaviti u 2019. godini, a to su: e-Poslovanje, e-Pristojbe te e/m-Potpis i e/m-Pečat.


»Ti projekti će omogućiti jedinstveni pristup elektroničkim uslugama za poslovne korisnike, elektroničko plaćanje upravnih pristojbi i naknada te elektroničko potpisivanje ili pečatiranje kao zajedničko rješenje za javnu upravu«, istaknuli su.


Što s lokalnom upravom?


U Ministarstvu uprave najavili su da će u u 2019. aktivno raditi i na projektu povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama, za što je »potrebno izmijeniti zakonska rješenja, i to više od 40 zakona, te u potpunosti napraviti prilagodbu sustava kako bi do 1. siječnja 2020. proces bio dovršen, a uredi ukinuti«.


U 2019., najavili su, radit će i na optimizaciji sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave.


»Kroz projekt ‘Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave’ prikupit će se svi relevantni podaci o jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave na jednome mjestu, razvrstat će se jedinice po pravednim kriterijima, propisat će se jasni kriteriji svakoj jedinici za poboljšanje postojećeg sustava s vremenom trajanja, potaknut će se udruživanje jedinica u obavljanju pojedinih aktivnosti, jačat će se uloga jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u decentralizaciji javne uprave…«, objasnili su.


Ocjenjivanje službenika


U 2019. pred Ministarstvom uprave je i dovršetak pravnog okvira za ocjenjivanja rada službenika.


»Stimulativnijim i pravednijim sustavom vrednovanja radnih mjesta i nagrađivanjem prema uspješnosti, stvaramo realnu osnovu za privlačenje, ali i zadržavanje stručnih kadrova«, poručili su u Ministarstvu uprave.


Za ovu godinu najavili su i neke od očekivanih zakonskih izmjena: Zakon o sustavu državne uprave, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ustanovama, Zakon o službenicima i namještenicima i Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave.