Motivirani nogometaš

FLORENTIN MATEI Hoće li rumunjski veznjak napokon eksplodirati i zauzeti mjesto u prvih 11

Ivan Volarić

Florentin Matei, Foto: R. BRMALJ

Florentin Matei, Foto: R. BRMALJ

Iskreno, nedostaje mi nogomet, zaželio sam se igre. Želja mi je dočekati novu sezonu u optimalnom stanju. Ne, nije me poljuljala prošla sezona u kojoj nisam igrao standardno. Svaki od nas 25 želi igrati pa klupa nikome nije draga – rezonira rumunjski internacionalac



RIJEKA Snimatelji »Astre« prije utakmice provjeravali su kod riječkih novinara je li igrač »Rijeke« s brojem deset njihov sunarodnjak Florentin Matei. Smiješak, palac gore i opušteni pogled prema travnjaku.


Otprilike 45 minuta kasnije članu stručnoga stožera »Astre« zaduženom za snimanje utakmica više nije bilo do smjeha. Bacio je od ljutnje bocu vode u tribinu netom nakon što je Matei ukrao loptu stoperu »Astre« i potkopao loptu preko istrčalog vratara za treći pogodak »Rijeke«. Nešto ranije Gavranović je na sličan način doveo »Rijeku« u vodstvo, a nakon toga Matei je poentirao uz pomoć vratnice pokazavši raskoš svojeg neosornog talenta, zabivši svoj novi pogodak u ljetnim priprema.


Točnije, Matei je postigao čak 25 golova u prijateljskim utakmicama za »Rijeku« u proteklih godinu dana! Njegov učinak u službenim utakmicama puno je skromniji. Matei je u godinu i pol dana upisao 38 nastupa i pritom zabio četiri pogotka, međutim nije se uspio nametnuti kao standardni prvotimac. Uglavnom je ulazio s klupe za pričuve. Naravno da zbog toga nije najsretniji…




– Razgovaramo za novine samo kada na pripremama zabijem pogodak ili dva… – napomenuo je 24-godišnji Rumunj na početku. Logično da nije pronašao svoje mjesto u medijima jer u pripremama je među boljim igračima »Rijeke«, a kada krene prvenstvo onda obično nakon utakmice ili dvije padne u drugi plan.


– Ne znam zašto me to ni pitate kada to nije tema za mene. Nadam se da će sada biti bolje – uzvratio je Matei, koji je i tijekom ovih priprema u dobroj golgeterskoj formi.


Silno motiviran


– Sretan sam zbog golova, ali prije svega želim pomoći svojoj momčadi. Malo sam umoran, ali to je normalno. Vidjeli ste da na treninzima pokušavam dati maksimum, želim igrati dobro, zabijati, asistirati… Izgubio sam posljednjih šest mjeseci u kojima nisam puno igrao, normalno je da sada to želim promijeniti i da se samo kroz treninge i test utakmice mogu nametnuti treneru.


Florentin djeluje silno motivirano. U nekoliko navrata se grubo poigrao s braničima »Astre«.– Jako sam motiviran. Iskreno, nedostaje mi nogomet, zaželio sam se igre. S time da treba uzeti u obzir da nisam još potpuno spreman. Želja mi je dočekati novu sezonu u optimalnom stanju, da dobro počnem sezonu i da se izborim za svoje mjesto u momčadi. Ne, nije me poljuljala prošla sezona u kojoj nisam igrao standardno. Svaki od nas 25 želi igrati pa klupa nikome nije draga. Ali trener je taj koji odlučuje i slaže momčad. Prošle sezone su me ozljede zaustavile i izbacivale iz ritma, sada želim samo da me zaobiđu.Riječki napadački kvartet Heber – Gorgon – Matei – Gavranović djelovao je protiv »Astre« prilično raskošno.– Dobro se osjećam s njima na travnjaku, u pitanju su odlični igrači, s takvima se lako sporazumjeti na terenu. Težimo kombinatorici i mislim da je to dobro izgledalo. Bila je to dobra utakmica za nas. Malo je teško jer ulazimo u utakmice direktno iz treninga, ali to je normalno za pripreme, pokušavamo odraditi što je bolje moguće naše zadatke i ući spremni u prvenstvo.

Liga prvaka je izazov


»Rijeka« je prošlu sezonu zaključila s dva osvojena trofeja, očekivanja su sukladno tome velika i nadolazeće sezone.


– Bilo je prošle sezone stvarno sjajno, nitko nije mislio da možemo to napraviti, ali na kraju smo napravili uspjeh za povijest. Naravno da sada svi očekuju da to možemo ponoviti. Očekivanja su velika, cilj je nastaviti na istom tragu.


Liga prvaka je posebna priča i sigurno donosi posebne motive.


– Liga prvaka je izazov meni, ali i cijeloj momčadi. Većina nas prvi put igra ovo natjecanje, želimo dobro krenuti.


A Matei vjerojatno želi postati član udarne postave.


– Stalno me to pitate… Samo znam da se kroz treninge moram izboriti za mjesto u momčadi. Trener odlučuje, ja želim igrati, ali ne volim puno pričati o tim stvarima, svoje ću reći na travnjaku.


Ako do početka sezone ne napusti »bijele«, jer navodno ima klubova koji su iskazali interes za Mateijevim angažmanom ovoga ljeta.


– Vidjet ćemo što će se dogoditi u prijelaznom roku. Sve su opcije otvorene… – znakovito je poručio je rumunjski znalac u riječkim redovima.