Zapovjednik bijele obrane

DARIO ŽUPARIĆ ‘Vjerujte, bit ćemo mi puno bolji nego što sada izgledamo’

Orlando Rivetti

NAPASTI DRUGO MJESTO – Dario Župarić / arhiva NL

NAPASTI DRUGO MJESTO – Dario Župarić / arhiva NL

Atmosfera je veoma dobra. Mislim da će biti dobro, bit ćemo opet snažna i opaka momčad – kaže Župarić, koji je osjetio tetivu, ali za dan, dva nastavit će raditi normalno s momčadi



Igrao je mladu selekciju BiH, za U-21 reprezentaciju Hrvatske s Mišićem, Mitrovićem, Slugom… U šampionskoj ekipe Rijeke Dario Župarić bio je jedan od najboljih igrača. Rođen u Županji, preko Graničara stigao je do Cibalije… Kao napadač. Zapazili su ga na turniru u Iloku, bio je prvi strijelac. Krilni napadač. Mijenjao je uloge, od polušpica, zadnjeg veznog i na kraju postao zapovjednik obrane.


Posljednju utakmicu u Serie A, za Pescaru, odakle je u ovo doba prošle godine stigao na posudbu, odigrao je 15. siječnja protiv Napolija pod Vezuvom. Izgubio 1:3…


Hoće li Napoli biti prvak Italije, skinuti Juventus s trona?




– Mislim da hoće, činjenica je da igraju najljepši nogomet u Serie A. Juventus je dosadio, žao mi je Mandžukića, ali Napoli ima šampionsku momčad, njihov je nogomet pjesma…


Tetiva


Prošle ste godine otišli s priprema u Albufeiri zbog problema s tetivom. Sada ste preskočili nekoliko treninga zbog tetive?


– Dobro je što sam stao na vrijeme. Osjetio sam tetivu, drugoj u odnosu na prošlu sezonu, vjerujem da ću za dan, dva nastaviti raditi normalno s ekipom. Nije, naime, riječ o kroničnoj upali kao prošle sezone, ali.. Stao sam na vrijeme.


Za prvi susret s Istrom 1961 na Rujevici 10. veljače u 15 sati bit ćete spremni?


– Spreman, tetiva me ne bi trebala spriječiti, a ostalo tko zna… Svi moramo biti spremni jer u manjku smo bodova za Osijekom i Hajdukom.


Protiv Ferencvarosa odigrali ste cijelu utakmicu, po jedno poluvrijeme protiv Aarhusa i Mannheima. Momčad je u fazi uštimavanja. Jednostavno rečeno, igrali ste slabo. Nema više Gavranovića, Mišića, Vešovića, Eleza, Maleša…?


– Ne igramo dobro, to je jasno. Teško će biti nadomjestiti njihove odlaske jer riječ je o top igračima. O igračima koji su igrali napamet, osvojili prvenstvo i Kup. U fazi smo priprema kada ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako će to izgledati. Najvažnije je da se dobro radi i da se nitko ne ozlijedi. Atmosfera je veoma dobra. Mislim da će biti dobro, bit ćemo opet snažna i opaka momčad. Vrijeme leti, ali mi trčimo za njim ususret prvenstvu.


Kažu da je lakše organizirati obranu, problemi nastanu na sredini terena, a posebice u igri prema naprijed. U napadu teško se postižu golovi, čak ni vi ne zabijate?


– Čuvam streljivo za prvenstvo. Kada golovi budu imali veću vrijednost… Izgleda da sam ispunio svoj kvotu. Budimo pošteni, ne štima niti naša obrana, vidjelo se to u posljednjim utakmicama. Specifična je to faza priprema, malo smo umorni, sve će biti puno jasnije kada otvorimo karte na prvoj prvenstvenoj utakmici protiv Istre. Ovo su samo pripreme.


Vinkovci


Razgovarao sam sa Puljićem, debitirao je u Cibaliji dok si vi već igrali, tvrdi da bi želio igrati finale Kupa u Vinkovcima protiv Hajduka?


– Potpisujem i očekujem to! Bilo bi predivno. Ostalo nam je Rabuzinovo sunce s obzirom na to da je Dinamo u prvenstvu pobjegao previše bodova. U polufinalu s Dinamom šanse su podjednake.


Mladi, Ristovski, Mitrović i Liber dobro su odigrali protiv Aarhusa?


– Puno je mladih talenata. Želim im da se izbore makar za povremene nastupa u djelovima nekih utakmica. Da će igrati više i više, što je želja svakog mladog igrača. Nema tu tajni, samo rad… Dobro se oznojiti.


Puno je novih lica u svlačionici?


– Prilagodba nije bila teška, jer se novi igrači uglavnom znaju sa većinom naših igrača. Bit će to, ponavljam, dobra ekipa jer dobra smo klapa. To je prvi preduvjet uspjeha. Samo da se uigramo, da sve dođe na svoje.


Cilj je napasti drugo mjesto?


– Možemo i moramo. Ali samo uvijek s istom filozofijom, iz utakmice u utakmicu na pobjedu… Vjerujte, bit ćemo puno bolji nego što sada izgledamo.