Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Ležerno i po domaću

foto PRVA FESTIVALSKA VEČER MIK-a Opatijska Ljetna na ''ča valu'', slavila tri tenora - Joso, Voljen i Edi

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2017. u 0:02 2017-06-28T00:02:00+02:00

Ma, prelipo, ma si gušti, bili su najčešći komentari što ih je opatijska publika izgovarala nakon dvosatnog, k tome i premijernog mikovskog nastupa na Ljetnoj pozornici. A sve je počelo gledanjem u nebo jer utorak, 27. lipnja 2017. godine počeo je natmureno. I dok su mnogi u svojim glavama već MIK selili u prekrasnu dvoranu opatijskog novootvorenog Kulturno-turističkog centra imena Gervais, vječni optimist, Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije u razgovoru s Josom Krmpotićem, legendom Radio Rijeke, još ranom zorom tog je dana izjavio – ma ča daž, MIK-u j' mesto na Ljetnoj i bit će se kako treba bit.

I bilo je. Večer je počela zajedničkom pjesmom svih izvođača, pozdravnim govorima Andreja Baše, direktora Festivala i Ive Dujmića, prvog čovjeka Opatije, razmjenom darova i duhovitim upadicama dva vrsna mikovska voditelja Roberta Ferlina i Marija Lipovšeka Battifiace, dvojca koji je još jednom dokazao da MIK, po mnogočemu drugačiji festival od ostalih ima i takve voditelje.

Imao je MIK i devetnaest novih kompozicija ili u »mikovskom izlogu 2017.« za svakog ponešto. Mnoštvo glazbenih stilova, tekstualnih bravura, a sve povezano s tradicijom kraja u kojem Festival egzistira i o kojem pjeva. Publika je pljeskom dočekivala i ispraćala izvođače, i cijela je prva festivalska večer protekla kako je i trebala proteći – ležerno, toplo i po domaću.

A da. Pobjednici? Iako je geslo izvođača na ovom festivalu »nije važno pobijediti, važno je družiti se«, ipak svi vole pobjednike, a Liburnija je s a 172 glasa na pijedestal stavila »Živet će vavik naša beseda« (Robert Grubišić - Robert Pilepić/Voljen Grbac - Robert Grubišić) u izvedbi Voljena Grbca, Jose Butorca i Edija Šegote.
Kompozicija »Ča je život« (Andrej Baša - Robert Pilepić - Andrej Baša) u izvođenju Nine Fakin dobila je 124 glasova i titulu viceprvaka, a trećeplasirana pjesma s 112 glasova bila je pjesma »Teče, teče Rečina« (Bruno Krajcar - Daniel Načinović - Aleksandar Valenčić) koju je izvela Martina Majerle.

Tako je glasala Opatija koja je sedmi put zaredom ugostila »novi MIK«, a kako će to učiniti Malinska, u kojoj MIK večeras nastupa, saznat ćemo kad za to dođe vrijeme.

LT276VK12
Prva večer MIK-a / Snimio Vedran Karuza

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze