Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 29° 1
Sutra: 29° 29° 1
20. srpnja 2019.
Hrvatska kinematografija

Buntovni iskorak Ivana Livakovića: Svinjari, najuvrnutiji hrvatski film ikad, stiže u kina

Buntovni iskorak Ivana Livakovića: Svinjari, najuvrnutiji hrvatski film ikad, stiže u kina
Buntovni iskorak Ivana Livakovića: Svinjari, najuvrnutiji hrvatski film ikad, stiže u kina
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2017. u 7:18 2017-05-03T07:18:32+02:00

Najnoviji film 'Svinjari', mladog redatelja Ivana Livakovića još je najavnim krvavim performansom na zagrebačkom Cvjetnom trgu podigao prašinu. ‘Svinjari’ u produkciji Interfilma, Fos filma i HRT-a, a u distribuciji Blitza su crna turbofolk komedija, koja obrađuje fenomene medijskog senzacionalizma i konstantnog bombardiranja vijestima u kojem se i najozbiljnije, najbolnije teme trivijaliziraju. Prikazuje fenomen medijske manipulacije, masovne histerije, žeđi za slavom i kako će ljudi učiniti sve da zadrže svojih 15 minuta eksponiranosti. Najuvrnutiji hrvatski film ikad, kombinacija je humora Monty Pythona i South Parka za koje je karakteristična parodija, satira i crni humor. Stoga će brojni obožavatelji ovakve vrste humora doći na svoje. Važnu ulogu u filmu osim genijalnih glumaca također igraju kostimi, scenografija i rasvjeta, koji dodatno doprinose šarenilu kojim se htjelo prikazati konstantno bombardiranje vijestima, slikama, senzacijama kojima smo svakodnevno izloženi. U glavnim ulogama Damir Poljičak, Ivana Roščić, Iva Visković, Marina Redžepović, Miran Kurspahić, Ivica Gunjača, Ana Maras Harmander, Marin Radman, Senka Bulić i Nera Stipičević.

„Svinjari su nastali iz želje da snimim zabavan, poletan, barokan, nekompromisan film o temi koju smatram bitnom, a to je potpuno srozavanje društvenih kriterija između ostalog putem trash tv programa i medija i manipulaciji kojoj smo izloženi od njih. Riječ je o univerzalnoj temi , koja nije samo hrvatska boljka, ali na malom prostoru i s malom populacijom zagušenje je očitije nego smog u Pekingu. Estradizacija i trivijalizacija su se uvukle u sve pore društva brže i efikasnije od bilo kojeg botoksa na tržištu. Pošto nisam sklon patetici ni razvučenoj dosadi, film nije dobio ruho turobne drametine u kojoj svi uzdišu, šute, šapću, plaču, gledaju u pučinu s opuškom u ruci, već crne komedije, satire, antimjuzikla koji koristi razna izražajna sredstva uključujući animaciju“ – rekao je redatelj.

Najuvrnutiji hrvatski film u hrvatskim kinima s prikazivanjem kreće 18. svibnja. Uvrnuta glumačka ekipa i još uvrnutiji redatelj, Ivan Livaković kojeg su brojni filmski kritičari nazvali enfant terrible hrvatske kinematografije, izvrsna su pozivnica da se s prvim danima proljeća uputite u u najbliže kino i svjedočite buntovnom iskoraku hrvatske kinematografije, koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

unnamed

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka