Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. travnja 2019.
Ispis članka: Izbjegnite umor, dekoncentriranost i nervozu. Kako? Ne preskačite obroke - Novi List

NoviList.hr

Izbjegnite umor, dekoncentriranost i nervozu. Kako? Ne preskačite obroke

PET SAVJETA

16. lipanj 2017 09:26

Napisao: P. N.

Istraživanja pokazuju da osobe koje preskaču obroke imaju naviku prejedati se kad dođu kod kuće, što rezultira nakupljanjem kilograma. Zato je za gubitak suvišnih kilograma najbitnije ne preskakati obroke

Foto Istock

U dječjoj i adolescentskoj dobi redoviti obroci su od presudne važnosti. To je razdoblje kada tijelo intenzivno raste, a mozak mora upiti puno informacija. Kroz pet obroka dnevno, odnosno tri glavna i dva međuobroka, dobivamo energiju za cijeli dan pun izazova. Osim toga, redovita prehrana osigurava kalcij koji je važan za rast kostiju kod djece i održavanje normalne koštane mase kod odraslih te željezo i vitamine B skupine koji doprinose boljem pamćenju i koncentraciji. S druge strane, preskakanje obroka u srednjoj i zreloj dobi dovodi do pojačanog umora, neuredne probave i općenite slabosti organizma, što može narušiti kvalitetu života.

2455860

Istraživanje na 4.900 učenika sedmog razreda iz 110 hrvatskih škola provedeno u sklopu projekta Vrtim zdravi film, pokazalo je kako njih svega 31 posto konzumira potrebnih pet obroka dnevno.

Šećer, točnije glukoza, osnovna je hrana za mozak. Samim time kada preskačemo obroke razina glukoze u krvi pada i postajemo umorni, dekoncentrirani i nervozni, što onda utječe na obavljanje aktivnosti u školi, na poslu ili u slobodno vrijeme.

Osim umora i smanjene razine koncentracije, istraživanja pokazuju da osobe koje preskaču obroke imaju naviku prejedati se kad dođu kod kuće, što rezultira nakupljanjem suvišnih kilograma, a pretilost vodi k težim bolestima poput dijabetesa i srčanih oboljenja. Zato je za gubitak nakupljenih kilograma najbitnije ne preskakati obroke.

2455886

Budan mozak

Preskakanje obroka, naime, usporava metabolizam, može izazvati bolove u trbuhu i glavobolju te dovodi do toga da češće posežemo za slatkišima i gaziranim napitcima koji će brzo podići razinu šećera u krvi i jednako brzo je spustiti, što opet rezultira iscrpljenošću organizma.

Redoviti obroci održavaju konstantnu razinu glukoze u krvi i ne osjećamo glad, probava dobro radi, a mozak je budan i spreman za učenje, razmišljanje i izvršavanje aktivnosti.

Dobre navike

Nije lako promijeniti navike pa je preporuka da se u taj proces uključe svi članovi obitelji – dobre navike koje se steknu u najranijoj dobi ostaju za cijeli život. Stoga je vrlo bitno uključiti i djecu u planiranje zdravih prehrambenih navika, a prije nego krenete u trgovinu ili na tržnicu zapamtite ovih pet savjeta:

1. Unaprijed smislite što biste mogli kuhati svaki dan, a u nedostatku ideja poslužite se zabavnim aplikacijama koje vam pomažu u svakodnevnom planiranju jela – samo upišite namirnice koje već imate kod kuće i dobit ćete pregršt jednostavnih i raznolikih recepata.

2. Svaki dan doručkujte jer vam je za pripremu kvalitetnog doručka potrebno svega 5 minuta – probiotički jogurt pomiješajte s žitaricama od cjelovitog zrna, ubacite malo lješnjaka i svježeg voća i dobit ćete odličan obrok za početak dana.

2455786

3. U hladnjaku je uvijek dobro imati namirnice poput svježeg povrća i mliječnih proizvoda koje lako možete kombinirati s kvalitetnim mesom ili ribom.

4. Ručak ili užinu pripremite kod kuće – priprema kvalitetnog sendviča sa sirom i povrćem ili integralne tjestenine s tunom, tikvicama i maslinovim uljem neće vam oduzeti puno vremena, a možete ih napraviti za cijelu obitelj.

5. Pijte dovoljno vode svaki dan, a voćne sokove i gazirane napitke zamijenite limunadom u koju ćete dodati svježu mentu, nekoliko koluta svježeg krastavca i žličicu meda.

Nutricionistica Nataša ŠOŠTARIĆ, dipl. ing. prehrambene tehnologije