Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
21. listopada 2019.
Ispis članka: Vlasnicima dizelaša ovo se baš i neće svidjeti. Dizel će, čini se, trajno ostati skuplji od benzina - Novi List

NoviList.hr

Vlasnicima dizelaša ovo se baš i neće svidjeti. Dizel će, čini se, trajno ostati skuplji od benzina

Tržišne promjene

8. studeni 2018 07:17

Napisao: P. N.

Foto Marko Gracin

Dizel je na hrvatskim benzinskim pumpama prvi put nakon deset godina i drugi put u povijesti skuplji od benzina. No čini se da bi mogao i ostati skuplji, jer se globalno naftno tržište dramatično mijenja. 

Rafinerije se, naime, okreću preradi lakših goriva, najveći potrošači poput brodara okreću se dizelu, a jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, Iran, nalazi se pod sankcijama.

 - Dizel je jako poskupio u cijelom svijetu jer su se rafinerije modernizirale i preorijentirale na takozvane bijele proizvode, na kojima pokušavaju stvoriti višak vrijednosti. To znači da je na tržištu više benzina i manje dizela, a manje dizela uz isti broj potrošača mora značiti njegovo poskupljenje', rekao je za Tportal Davor Štern, dugogodišnji direktor u Ini te naftni konzultant, dodajući da ova razlika u cijeni ipak neće smanjiti ekonomičnost dizelaša, jer oni u pravilu troše manje goriva od benzinaca.