Anwar Azimov u posjeti gradu na Rječini

Ruski veleposlanik u Rijeci: Ove sezone na Jadran planira doputovati 300 tisuća Rusa

Biljana Savić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Mislio sam da ću razveseliti vaše u Ministarstvu turizma, ali oni su mi rekli da ste već bukirani Nijemcima i Austrijancima te da, ako ikako mogu, broj Rusa svedem na 100 tisuća



Veleposlanik Ruske Federacije u RH dr. Anwar Azimov posjetio je Rijeku gdje se sastao s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i šefom Županijske skupštine Erikom Fabijanićem te posebno s predsjednikom HGK – Županijske komore Rijeka Vidojem Vujićem. Uz protokolarne formalnosti, susret je ponudio pregršt informacija i političkih stavova.


– Kad sam nedavno razgovarao s predstavnicima vašeg Ministarstva turizma i obavijestio ih da ove sezone 300 tisuća Rusa planira doći na Jadran, mislio sam da ću ih razveseliti. Oni su mi rekli da je Jadran već bukiran gostima iz Austrije i Njemačke i da, ako ikako mogu, broj ruskih turista svedem na 100 tisuća, kazao je Azimov.



Stotinjak ruskih investitora donijet će milijarde eura


Azimov je najavio dolazak stotinjak ruskih investitora na dva gospodarska foruma koja će se ove godine organizirati u Hrvatskoj. Oni će, kazao je veleposlanik, donijeti milijardu eura vrijedne investicije.




– Nije najvažnije ulaganje u hrvatske nekretnine, želimo investirati i u vašu plinsku i naftnu industriju, zaključio je Azimov.



Dodao je da Rusi sad žele u Hrvatsku, iako su im puno jeftinije njihove dosadašnje destinacije Maroko, Turska i Tajland. Govorio je i o posljedicama koje europsko i američko gospodarstvo trpe zbog gospodarskih sankcija prema Rusiji.


– Sve to napravljeno je da bi se naštetilo Rusiji, no upravo zahvaljujući sankcijama gospodarstvo Rusije je u uzlaznoj putanji, sve što nam treba možemo proizvesti samo i ni o kome nismo ovisni. Ali, zato su, nažalost, izgubili SAD i Europa. Najviše gube države Europske unije, oko 140 mijardi eura godišnje, jer više ne mogu izvoziti u Rusiju, a Hrvatska je izgubila 50 milijuna eura. Kad jednom budu ukinute sankcije, Hrvatskoj će biti teško vratiti se na tržište u Rusiji, jer su to mjesto sada zauzele zemlje središnje Azije koje su nekada bile u sastavu SSSR-a, kazao je Azimov.Vojko Obersnel složio s veleposlanikom da uvođenje viza ima negativne posljedice po hrvatski turizam.


– Vjerujem da mi na lokalnoj i regionalnoj razini možemo pridonijeti boljoj suradnji, pa mi je posebno drago da se upravo u Rijeci osniva Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva. Otvoreni smo za sve oblike suradnje i bilo bi dobro kad bi dio ruskih investitora došao i na naš investicijski forum na kojem predstavljamo sve projekte gradova i općina u PGŽ-u. Za nas su najvažnije investicije u energetiku i turizam, no dobrodošli su i drugi oblici suradnje, zaključio je Obersnel.


Azimova su u Komori ugostili su predstavnici tvrtki koje rade na ruskom tržištu – Luke, JGL-a, Ineltecha i Solena. Predsjednik komore Vidoje Vujić kazao je da robna razmjena PGŽ-a i Rusije iznosi u izvozu oko 52 milijuna USD, dok je uvoz oko 0,5 milijuna USD.


– HGK i predstavništvo HTZ-a u Moskvi, uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rusiji, organiziraju radionicu i B2B susret s vodećim specijalističkim zdravstvenim ustanovama Ruske Federacije i predstavnicima agencija, organizatorima zdravstvenog turizma u inozemstvu, koja će biti održana 17. ožujka u Moskvi, najavio je Vujić.