Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Ispis članka: Publika zlatom nagradila trabakul Željka Fredotovića - Novi List

NoviList.hr

Publika zlatom nagradila trabakul Željka Fredotovića

Ocjenska izložba maketa brodova

10. lipanj 2018 18:39

Napisao: Sanja Gašpert

Srebrno odličje pripalo je brigantinu Urin Branimira Šoića, a brončano Rolandu Vlahoviću za maketu korvete L'Amarante.

Ilustracija / Nl arhiva

RIJEKA Podjelom nagrada publike završena je 12. hrvatska ocjenska izložbe maketa brodova Rijeka 2018. Publika je zlatom nagradila trabakul Željka Fredotovića s Hvara. Srebrno odličje pripalo je brigantinu Urin Branimira Šoića, a brončano Rolandu Vlahoviću za maketu korvete L'Amarante.

Izložbu  u Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka, ove je godine obišlo više od tisuću posjetitelja. Ove godine izložba je bila uklopljena u Festival mora i pomorske tradicije Fiumare, čime je program izložbe obogaćen dodatnim sadržajem, predavanjima i radionicama, usmjerenima djeci i mladima. Na izložbi je sudjelovalo 15 brodomaketara s 33 makete brodova.

Dvanaest radova su izložili su i polaznici škole maketarstva Nave Dumins, modelarski institut Dubrovnik 12. Polaznici škole maketarstva natjecali su se u kategoriji Junior te je Leon Josip Njirić osvojio zlato, Lovro Prkoča srebro, a Niko Đerek broncu.

Izložbu su s dvadeset radova dodatno obogatili učenici Tehničke škole Rijeka, gdje organizatori posebnu zahvalnost duguju njihovim mentoricama, Mariji Marač i Ljiljani Domazet.

Dio izložbe bio je posvećen iscrpno-istraženim radovima renomiranog povodnog fotografa i istraživača Danijela Frke, okupljenih u izložbi »Olupine Sjevernog Jadrana«.

24 plakata sadržavalo je najvažnije informacije o olupinama, praćene izuzetnim podvodnim fotografijama, kao i slikama Danijela Frke, na kojima se moglo vidjeti kako izgledaju olupine na morskom dnu.

Frka je održao predavanje kojim je popratio svoju izložbu fotografije, a Ranko Puž pokazao kako se računalom izrađuju, a zatim i animiraju impresivni modeli.

Također, održana su i predavanja na temu »Brodomaketarstvo – tehnika i umjetnost« te »Brodomaketarstvo u sustavu natjecanja«.

Osim maketa, posjetitelji su razgledavali i radove riječkih dječjih vrtića Delfin i Đurđice. Predškolska su djeca izrazila svoju kreativnost i interes izrađujući radove na temu brodova i mora, prilikom čega su koristili razne tehnike, olovke, vodene boje te kolaž.

Također, posjetitelji su vidjeli i kako izgleda alat za izradu maketa brodova – brusilice, bušilice, materijale, užad i konce, kistove i boje, kao i primjenu suvremenih tehnika i tehnologija: 3D print olupine broda Vis, u potpunosti modeliranu na računalu te isprintanu na 3D printeru.

Izložbu su organizirano posjetili polaznici dječjih vrtića, koje se najviše dojmila maketa Titanica Rolanda Vlahovića, kao i slike olupina Danijela Frke. Izložbu su posjetili i učenici osnovnih škola koji su s oduševljenjem prionuli sastavljanju maketa iz za to pripremljenih kitova, koje su po završetku radionice ponijeli kući, i redovito tražili maketu više.

Radionice izrade maketa održale su se i u Verdijevoj ulici, kao i na Gatu Karoline Riječke te bile izrazito uspješne, na čemu organizatori zahvaljuju učenicima Pomorske škole Bakar koji su pokazali veliku spretnost i spremnost prilikom pomaganja na radionicama. Budući pomorci, uz mentoricu Radianu Tomée-Cicvarić, sudjelovali su i na radionicama računalnog 3D modeliranja.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, uz suorganizaciju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Izložba se odvijala uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, financijski su je poduprli Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a sponzorirali Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Izdavačka kuća Dušević & Kršovnik i Grad Kastav.