Otkrivanje novih vrsta

Inovativna metoda: Rijeka uskoro uvodi kontrolu otpadnih voda na – opojne droge

Barbara Čalušić

Ilustracija

Ilustracija

Uvodimo novu inovativnu tehnologiju koja će provesti kontrolu ostataka metabolita opojnih droga u otpadnim vodama što će nam također pomoći u identifikaciji nekih novih supstanci koja se javljaju na tržištu, istaknuo je Mićović



RIJEKA U organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Udruge za pomoć ovisnicima »Vida« jučer je na Medicinskom fakultetu u Rijeci predstavljen projekt Cjelovit pristup liječenju te socijalnoj i ekonomskoj reintegraciji ovisnika o drogama – CLOUD.  7


U projektu sudjeluje šest partnera, a vodeći partner je Fakultet za matematiko, naravoslovje in tehnologijo Univerze na Primorskem iz Kopra, zatim Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Nacionalni inštitut za javno zdravje iz Kopra, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Društvo za pomoč odvisnikom in njihovim družinam »SVIT« iz Kopra te riječka Udruga za pomoć ovisnicima »Vida«. Ukupna vrijednost projekta je 610.631 eura, a sufinanciran je iz Instrumenta pretpristupne pomoći u okviru Operativnoga programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013. Europske unije. Njegova provedba očekuje se do kraja lipnja iduće godine.


Integracija u projektu


Prof. dr. Gorazd Drevenšek sa Sveučilišta u Kopru istaknuo je da se radi o mladom sveučilištu koji predvodi niz novih projekata, no s obzirom da nema dugu suradnju u obrazovanju, pomoć Rijeke je dobrodošla. Prema riječima dekana Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Tomislava Rukavine, radi se o iznimno važnoj suradnji za cijelu zajednicu kojoj je cilj povezati i akademsku zajednicu, nastavne zavode i nevladine udruge u samoj Hrvatskoj, a i šire.




– Ova integracija u okviru samog projekta, najvrednija je stvar koja se u samom projektu treba dogoditi. Danas u okvirima funkcioniranja u globalnom svijetu, gdje je protok informacija i znanja zaista brz, bila bi prava šteta da s institucijama koje se nalaze svega sedamdesetak kilometara od našega grada, kao što je to slučaj s Koprom, nemamo bolju suradnju. Temeljna ideja projekta je iznalaženje ideja koje bi omogućile socijalnu reintegraciju ovisnika o drogama. Cilj je iznaći egzaktne metode koje bi dovele do brže procjene stvarnog stanja stvari o uporabi i korištenju opojnih droga na našem tržištu. Gotovo svakodnevno na tržištu se pojavljuju nove droge i to za mladu, adolescentnu, populaciju predstavlja rizik. Vrlo često zbog rizičnih oblika ponošanja takva populacija izlazi iz redovnog školovanja, a osnovna ideja ovog projekta je traženje mehanizama kojima bi se takvim mladim ljudima omogućio nastavak školovanja, samostalna briga o sebi i potpuno uključivanje u društvo – rekao je Rukavina.


Nove droge


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović upozorio je da su rizična ponašanja među mladima u porastu. Rizična ponašanja ne znače samo broj ovisnika o opojnim drugama, već uključuju alkohol, pušenje i opijanje, a te je poremećaje potrebno sustavno pratiti i sprečavati tako teže probleme koje dugoročno uzrokuju u mladih. Projektom CLOUD tražit će se nove inovativne tehnologije i metodologije istraživanja uz pomoć kojih će u dobra iskustva Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a  biti uneseni novi elementi.


– Svakako, nove droge su problem, posebice jer svaki dan u našoj evidenciji imamo nešto novo. Tu nam je važna intersektorska suradnja koju mi u PGŽ-u imamo. No, nove droge, nažalost, idu ispred nas i to želimo pratiti. Zbog toga uvodimo novu inovativnu tehnologiju koja će provesti kontrolu ostataka metabolita opojnih droga u otpadnim vodama što će nam također pomoći u identifikaciji nekih novih supstanci koja se javljaju na tržištu, istaknuo je Mićović.