Jedan dan na granici

TRENIRANJE SCHENGENA: Posjetili smo prijelaz u Staroj Gradiški gdje se već štite vanjske granice EU

Irena Frlan Gašparović

snimio Nenad Reberšak

snimio Nenad Reberšak

Za graničnu policiju diljem Hrvatske tim su novcem kupljene termovizijske kamere, detektori eksploziva i narkotika, uređaji za provjeravanje autentičnosti dokumenata, patrolna vozila, kombiji, policijski brodovi, pilotska oprema, helikopter... Osim opreme, granična policija je, zahvaljujući »schegenskom« fondu, dobila i nove zgrade, među ostalima i onu u Staroj Gradiški gdje je smješten i poboljšani Alfin »ured«.



Čim je ugledala fotoaparat, Alfa je mirno sjela na asfalt, kraj nogu svog vodiča. Strpljivo je čekala da naš fotoreporter okine nekoliko fotografija, a onda joj je, čini se, poziranje ipak dosadilo pa se zainteresirala za njuškanje fotoaparata. Poziranje Alfi svakako nije primarni posao: ona je službeni pas – »friško« u službi, tek nešto više od mjesec dana – namijenjen ponajprije za zaštitu državne granice. Alfa je, dakle, jedan od onih pasa koji bi Hrvatskoj trebali omogućiti ulazak u Schengen.


Kada su schengenski evaluatori prošle godine ocjenjivali koliko uspješno Hrvatska štiti vanjsku granicu Europske unije, sastavili su izvješće s 98 preporuka koje bi Hrvatska trebala ispuniti kako bi bila spremna za pristupanje schengenskom prostoru. Jedna od tih preporuka odnosila se i na službene pse. »Povećati broj dresiranih pasa radi potpore pri graničnim kontrolama na vanjskim kopnenim graničnim prijelazima«, savjetovali su evaluatori hrvatskim vlastima što bi još trebalo učiniti kako bi se osiguralo učinkovitiju zaštitu vanjske granice EU-a. U Staroj Gradiški zadatak su shvatili vrlo ozbiljno. I tako je Alfa u kolovozu ove godine »primljena« u službu.





Da je kojim slučajem službeni pas postala ranije – recimo, prije godinu, dvije dana – uvjeti života i rada bili bi joj daleko manje komforni. Ali, osim što joj je Schengen omogućio službu, osigurao joj je i vrlo pristojnu okolinu: među ostalim i novi, prostrani boks s pogledom na nogometni teren lokalnog kluba. Taj i još dva boksa za pse plaćena su novcem Europske unije. Konkretno, iz tzv. Schengenskog instrumenta, fonda u kojem je Hrvatska imala na raspolaganju ukupno 120 milijuna eura za prilagodbu schengenskim standardima.


Termovizijske kamere i detektori eksploziva


Za graničnu policiju diljem Hrvatske tim su novcem kupljene termovizijske kamere, detektori eksploziva i narkotika, uređaji za provjeravanje autentičnosti dokumenata, patrolna vozila, kombiji, policijski brodovi, pilotska oprema, helikopter… Osim opreme, granična policija je, zahvaljujući »schegenskom« fondu, dobila i nove zgrade, među ostalima i onu u Staroj Gradiški gdje je smješten i poboljšani Alfin »ured«.


U izgradnju nove postaje granične policije Stara Gradiška, plavo-bijele zgrade s dvije pomoćne prizemnice, garažom i parkiralištem za službene automobile i motore, utrošeno je oko 1,8 milijuna eura. U modernu zgradu, udaljenu stotinjak metara zračne linije od graničnog prijelaza s BiH, granična policija uselila je krajem prošle godine. Preselili su se tada iz jedne starije zgrade u Okučanima, koju su dijelili s temeljnom policijom. Ne treba biti posebno mudar da bi se zaključilo da su uvjeti rada u Okučanima bili nemjerljivo lošiji od sadašnjih, ali od policajaca u Staroj Gradiški takvo priznanje teško ćete izvući. Umjesto kukanja kako je bilo prije, s neskrivenim nam zadovoljstvom pokazuju kako im je sada.


– Ova je postaja izgrađena prema schengenskim standardima, kaže Mira Voloder, voditeljica Službe za granicu Policijske uprave brodsko-posavske, dok nas vodi kroz zgradu i pokazuje što je to »šengensko« u novom objektu. Pa su tako dobili nove urede, dvorane za sastanke, prostorije za prijem građana, kuhinju…


Spremni kreveti za ilegalce


Na kraju jednog hodnika nalaze se i prostorije za prihvat ljudi koje granični policajci uhvate u nezakonitom prelasku granice. Sobe su prazne, opremljene novim krevetima na kat, na kojima su madraci još uvijek prekriveni zaštitnom, plastičnom folijom.


– To je radi zaštite od prašine, objašnjava nam načelnik postaje Miroslav Matić. Prostorija koju nam pokazuje izgleda nekorišteno jer, kako nam tvrde, otkako je granična policija preselila u novu zgradu još nisu imali slučaj zadržavanja migranata.



A onda dalje niz hodnik dolazimo i do sportske dvorane. No, kad smo provirili u nju, dvorana je bila prazna.


– Kolege vježbaju prije ili poslije službe, pojašnjava nam načelnik Matić.


Kako je to već običaj Europske unije kada se nešto kupuje novcem iz EU kase, svaka sprava u dvorani – od trake za trčanje do utega – označena je naljepnicom s prepoznatljivim znakom EU-a. Osim starog radija na jednoj polici, dotrajalih reketa i velikog stola za stolni tenis kojeg su odnekud sami dovukli. Očito, nije svima samo do dizanja utega.


Teretana u Staroj Gradišci nije iznimka. Iz Schengenskog instrumenta uloženo je ukupno oko sto tisuća eura u nabavu sportske opreme i opreme za teretane na nekoliko lokacija na kojima su se obnavljale ili gradile nove postaje granične policije, kao i objekti za smještaj »graničara«, od Slavonskog Broda i Bajakova pa do Metkovića i Kupara. Za ulazak u Schengen potrebno je, nema sumnje, biti u vrhunskoj formi.