Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
19. siječnja 2020.
Ispis članka: Pravnik uhićen u Ministarstvu bio je uzdanica i desnih i lijevih: 'Zaprepaštena sam' - Novi List

NoviList.hr

Pravnik uhićen u Ministarstvu bio je uzdanica i desnih i lijevih: 'Zaprepaštena sam'

Tko je Josip Bienenfeld?

17. travanj 2019 06:55

Napisao: P. N.

Znam ga godinama kao kolegu, ali očito ne znate uvijek sve do kraja. Zaprepaštena sam jer je riječ o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina, kaže Mrak Taritaš

Pravnik uhićen u Ministarstvu bio je uzdanica i desnih i lijevih: 'Zaprepaštena sam'

U velikoj akciji hapšenja u Ministarstvu graditeljstva zasad je iscurilo jedno ime - ono Josipa Bienenfelda, načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu kojega se tereti za primanje mita od nekoliko privatnih osoba.

Pravnik po struci, Bienenfeld je, piše Slobodna Dalmacija, u Ministarstvu graditeljstva bio još od sredine devedesetih. Vlade su se mijenjale, a on je ostajao. Bio je glavna uzdanica niza HDZ-ovih ministara, od Branka Bačića do Lovre Kuščevića, ali i suradnik HNS-ovaca Predraga Štromara, Ivana Vrdoljaka i bivše HNS-ove ministrice Anke Mrak Taritaš.

Sam navodno, koliko znaju njegovi kolege iz Ministarstva graditeljstva, nije imao iskaznicu nijedne stranke. Prije dolaska na visoku dužnost u Ministarstvo radio je u Gradu Zagrebu u odjelima vezanim uz imovinsko-pravne poslove.

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš kaže kako joj je ova vijest veliko iznenađenje.

- Znam ga godinama kao kolegu, ali očito ne znate uvijek sve do kraja. Zaprepaštena sam jer je riječ o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina. Vidjela sam ga prošli tjedan u Saboru jer je on bio autor svih zakonskih rješenja, pa i ovih zadnjih Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Bio je jedan od najviše pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Još od 1994. radi u Ministarstvu, a prije toga je u Gradu Zagrebu radio imovinsko-pravne poslove - rekla je za Jutarnji Mrak-Taritaš.

Iznenađen je i bivši ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva iz 2010. Branko Bačić, koji kaže da Bienenfelda zna kao odličnog pravnika s kojim je zajedno s državnim tajnicima i pomoćnicima surađivao na izradi niza zakona i podzakonskih akata. Kaže da je znao taj posao i bio vrlo stručan.

- Bio je jedan od najbolje pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Doista sam iznenađen. Ne znam na što se uhićenje odnosi, ali nikad nisam imao takve informacije da je na bilo koji način sudjelovao u nečemu takvom. U Ministarstvu nisam već osam godina i teško mi je išta više reći. Za mene je to veliko iznenađenje - kaže za Jutarnji Bačić.