Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
19. siječnja 2020.
Ispis članka: Svjetska premijera filma "Tusta" na Motuvun Film Festivalu; u programu više od 100 filmova - Novi List

NoviList.hr

Svjetska premijera filma "Tusta" na Motuvun Film Festivalu; u programu više od 100 filmova

Legenda živi

23. svibanj 2019 12:27

Napisao: HINA

Svjetsku premijeru filma o KUD Idijotima Motovun Film Festival najavljuje kao iskren, jak i emotivan film »o glasu radničke Pule, glasu protiv rata te filmu o jedinim autentičnim jugoslavenskim Ramonesima«.

Foto: D. ŠTIFANIĆ

Motovun Film Festival u svom 22. izdanju od 23. do 27. srpnja prikazat će više od 100 filmova, među kojima se ističe svjetska premijera dugometražnog dokumentarca »Tusta» o preminulom frontmenu legendarnih KUD Idijota, priopćili su u četvrtak organizatori.

Svjetsku premijeru filma o KUD Idijotima Motovun Film Festival najavljuje kao iskren, jak i emotivan film »o glasu radničke Pule, glasu protiv rata te filmu o jedinim autentičnim jugoslavenskim Ramonesima«.

Rock and roll priča o borcu za slobodu

Redatelj Andrej Korovljev kaže da je riječ o filmu koji kroz burnu karijeru karizmatičnog borca za slobodu Branka Črnca – Tuste tematizira specifičnu rock and roll priču o »svima nama koji pamtimo i vjerujemo da je bolji svijet moguć«.

»Dokumentarac je to o putu ljudi koji su punk stvarno živjeli i disali, o 'ljudima iz podzemlja', a nadasve o borcu koji s visoko uzdignutim rukama i sada pjeva 'Bandieru Rossu', svjestan da mu nitko ne može oteti ili ugušiti stav«, izjavio je Koroljev u najavi dokumentarca o pokojnom pjevaču pulskog punk benda KUD Idijoti.

»Kada su svi šutjeli – Tusta i KUD Idijoti su govorili, zbog toga su i bili proganjani, zanemareni, zabranjeni. Na ovim prostorima ne postoji bend koji je idejno i idealistički ostavio takav utjecaj u tri desetljeća i dvije države«, ističe Koroljev.

Koscenaristica i montažerka filma je Vesna Biljan Pušić, snimatelj Goran Legović, dok je film za zagrebački Factum producirao Nenad Puhovski.

Povodom premijere filma »Tusta» u Motovunu će se 26. srpnja održati »Dan i noć Idijota« s promocijom knjige »Život s Idijotima» Nenada Marjanovića te koncertom Saleta Verude i njegova punk benda Saša 21.

Direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković objavu programa ovogodišnjeg festivala najavljuje do kraja lipnja.

Samo u programu kratkih filmova prijavljeno je više od 700 naslova iz 60-ak zemalja, a to veliko zanimanje Mirković tumači novom praksom da najbolji europski film iz programa Motovuna ulazi u konkurenciju za nagradu Europske filmske akademije - »europskog Oscara«.

Program o fenomenu novog populizma

Mirković kaže da već sada imaju neke od kontroverznih naslova, a pripremaju i program »U ime naroda» o fenomenu novog populizma, od Washingtona do Zagreba.

»Nastojali smo sačuvati i sve što je dobro: nakon cjelodnevnog filmskog maratona sa 70 projekcija u pet dana, u kojem se projektori ne gase od jutra do iza ponoći, svaku noć sviramo do sljedećeg jutra. Ukratko, pet dana motovunske magije bit će ponovo tu«, istaknuo je Mirković.

U sklopu motovunizacije održat će se i prvo službeno festivalsko zagrijavanje u utorak, 11. lipnja, u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. Tom prilikom nastupit će romski brass orkestar Fanfare Ciocarlia čija povezanost s Motovunom seže u 2002. kada su tamo održali svoj drugi nastup u Hrvatskoj.

Ovaj će vikend Motovun biti predstavljen i na petom izdanju Beogradskog manifesta, najvećem obiteljskom festivalu u regiji koji se održava na Kalemegdanu. Festivalsko izaslanstvo sa sobom donosi selekciju kratkih filmova koji su konkurirali za nagradu Europske filmske akademije.

Nakon Beograda slijedi motovunizacija Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje će se u srijedu, 29. svibnja, predstaviti festival i održati projekciju filma španjolskog redatelja Raula Alevara »Gnjev mirna čovjeka«.