Odani klapskom zvuku

Osam klapa na 19. “Bašćinskim glasima” u HKD-u na Sušaku

Svjetlana Hribar

Nastupilo je osam klapa – ženske »Kastav« i »Kolapjanke« iz Siska te muške – »Podvorje« iz Kaštel Sućurca, »Kastav«, »Bunari« (Vodice), »Puntari« (Omiš), »Šufit« (Split), »Pinguentum« (Buzet) i posebni gosti koncerta – Vokalisti Salone



RIJEKA Tradicionalni susret najboljih hrvatskih klapa – Bašćinski glasi – održan u subotu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, po devetnaesti je put okupio ljubitelje klapske pjesme u a capella izvedbi. Nastupilo je osam klapa – ženske »Kastav« i »Kolapjanke« iz Siska te muške – »Podvorje« iz Kaštel Sućurca, »Kastav«, »Bunari« (Vodice), »Puntari« (Omiš), »Šufit« (Split), »Pinguentum« (Buzet) i posebni gosti koncerta – Vokalisti Salone.  


Iako riječka publika dokazano voli klapsku pjesmu – što potvrđuje i tradicija Bašćinskih glasa, koji će dogodine obilježiti dvadesetu godišnjicu održavanja u Rijeci – na početku koncerta je bila pomalo suzdržana. No, klapa »Bunari« iz Vodica osvojila je publiku neposrednošću i od toga je trenutka koncert počeo rasti.


I ove se godine pokazalo da je preporuka izvornog klapskog repertoara zapravo ključ kojeg se treba držati. Jer, to je ono zbog čega publika sve te godine dolazi na Bašćinske glase. Obrade popularnih šlagera – ma koliko dobro izvedene ( neke su ih klape otpjevale besprijekorno) – daju klapskom koncertu neku drugu atmosferu i mada pokazuju šire pjevačke mogućnosti, ne postižu onaj učinak koji imaju izvorne pjesme. Nadalje, publika je nepogrešivo osjetila najbolje klapske sastave – najviše aplauza  i ove su godine dobili Buzećani (Pinguentum) i Splićani (Šufit) – obje klape čine mladi pjevači, ujednačenih glasova, a ističu se tenori plemenita zapjeva, što je ključ klapskog zvuka.




Na kraju je koncert »začinio« zapjev Vokalista Salone, koji tradicionalno godinama dolaze na Bašćinske glase i svojim iznimno profiliranim  višeglasjem nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.


Večer je protekla u znaku sjećanja na nedavno preminulog »oca klapskog pjevanja« – Ljubu Stipišića Delmatu. On je ostavio svoj autorski i pedagoški pečat na mnoge hrvatske klape, a s Vokalistima Salone je radio više od dvadeset godina. Stoga ovaj koncert nije mogao proći bez njegove »Dalmatino, povišću pritrujena«, koju su Vokalisti otpjevali s posebnim nadahnućem.


Koncert je završio zajedničkim pjevanjem svih klapa i dugim aplauzom, koji je izmamio i dodatak.