Frankfurtski sajam kniga

Put u Frankfurt: Sedmero mladih hrvatskih pisaca vidjet će najveći sajam knjiga na svijetu

Nela Valerjev Ogurlić

U Frankfurt putuju: Zoran Antičević, Ružica Aščić, Katja Grcić, Ivan Jozić, Valent Pavlić, Iva Tkalec i Borna Vujčić, a osim pisaca i nakladnika   Hrvatska će   u pet dana sajma   predstaviti i hrvatski dizajn, kulturni turizam te svoje znamenitosti.  Vizualni identitet  nastupa  održava  se  pod geslom: »Hrvatska: povijest – kultura – život«



RIJEKA Na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 19. do 23. listopada, tradicionalno će se predstaviti Republika Hrvatska, ove godine u organizaciji Ministarstva kulture RH i udruge Brod kulture iz Zagreba.


Okosnicu ovogodišnjeg nastupa Hrvatske, uz predstavljanje sedamnaest hrvatskih nakladnika, čini sedmero mladih autora koji će se predstaviti pod motom »Oni dolaze – 7 veličanstvenih mladih autora«: Zoran Antičević, Ružica Aščić, Katja Grcić, Ivan Jozić, Valent Pavlić, Iva Tkalec i Borna Vujčić.


Zoran Antičević, student poduzetništva u Rijeci, predstavit će roman »Evanđelje tame«, koji je prema nekim statistikama među prvih 20 najčitanijih hrvatskih romana u prvoj polovici ove godine, a višestruko nagrađivana autorica Ružica Aščić zbirku kratkih priča »Dobri dani nasilja«, kojom je osvojila nagradu Prozak za 2014. godinu.




Katja Grcić predstavlja se književnim prvijencem »Nosive konstrukcije«, u kojem sažima desetogodišnje pjesničko stvaralaštvo: četrdesetak pjesama »laganih za čitanje, a teških za podnošenje.« Nagrađivani mladi književnik Ivan Jozić predstavit će knjigu »Muška svinja«, zagrebački pisac Valent Pavlić zbirku priča »Evanesco«, a Iva Tkalec, koja je prvu priču odlučila napisati 17. ožujka 2011. u devet sati navečer – zbirku »100 posto društveni uzgoj«.


Ne samo knjiga


Mladi dramaturg Borna Vujčić na Sajam odlazi s uvjerenjem da mu je pisanje jedini izbor jer nema drugih talenata, a predstavit će debitantski roman »Nužno zlo«, koji pleše na potezu između romana za mlade i političke alegorije. Radnja je smještena u izmišljenu XX. gimnaziju u Zagrebu i zapliće se dolaskom novog učenika Maksa koji ima neutaživu ambiciju da postane predsjednik razreda.


Osim pisaca i nakladnika Hrvatska će u pet dana sajma, na moderno uređenom prostoru od 48 četvornih metara ( paviljon 5.0, štand D123) predstaviti i hrvatski dizajn, kulturni turizam te svoje znamenitosti. Vizualni identitet nastupa, koji se održava pod geslom: »Hrvatska: povijest – kultura – život«, osmislila je mlada nagrađivana dizajnerica Draga Komparak.


»Sve ovo dijelimo«


– Odabrana je koncepcija otvorenoga pristupa u kojoj su granice između »zakupljenoga« izložbenog prostora i zajedničkih komunikacijskih površina fluidne pa se tako i vizualno iskazuje želja za dijalogom s posjetiteljima, a njima pak prenosi poziv da se na štandu zaustave, porazgovaraju, razgledaju knjige i uživaju u vedutama hrvatskih gradova i kulturnih spomenika – pojašnjava zamjenica ministra Ana Lederer.


Na Sajmu sudjeluju nakladničke kuće: Alfa, Algoritam, Artizana, Dhar media, Evenio, Fraktura, Green Planet Travel, Hrvatska sveučilišna naklada, Kršćanska sadašnjost, Naklada Ljevak, Meandar Media, Naklada Pavičić, Naša djeca, Školska knjiga, Tekston, V.B.Z. i Verbum.


Na Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu, najvažniju svjetsku godišnju manifestaciju posvećenu knjizi, tradicionalno pristižu izdavači, nakladnici, agenti, vlasnici autorskih prava, filmski producenti, knjižari, autori i prevoditelji kako bi zajedno surađivali i poslovali.


Na Sajmu izlaže oko sedam tisuća nakladnika iz više od 130 zemalja svijeta, a ukupno ga posjeti oko tristo tisuća posjetitelja i deset tisuća novinara. Ove su godine počasni gosti Sajma Kraljevina Nizozemska i belgijska pokrajina Flamanska, koje zajednički nastupaju uz slogan »Sve ovo dijelimo«.