Odgovor Ostojiću

Policija kaže da je u slučaju Škaro sve napravljeno sukladno zakonu i pravilima struke

Hina

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Dodaju da je prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja žrtva upoznata s pravima koja joj pripadaju te je učinjeno sve što je bilo potrebno kako bi se istraživanje uspješno dovršilo, a osumnjičena osoba dovela pred nadležna pravosudna tijela.



Zagrebačka policija u petak je ustvrdila da je istraživanje silovanja za koje je osumnjičen Damira Škare provedeno sukladno zakonu i pravilima struke, odgovarajući predsjedniku saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je od MUP-a zatražio očitovanje o eventualnim policijskim propustima u tom slučaju.


»Vezano uz provođenje kriminalističkog istraživanja po čijem dovršetku je osumnjičeni muškarac, uz posebno izvješće, predan Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, obavještavamo Vas da je navedeno kriminalističko istraživanje u potpunosti provedeno sukladno pravilima struke te uz poštivanje zakonskih propisa i rokova«, odgovaraju u zagrebačkoj policiji.


Dodaju da je prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja žrtva upoznata s pravima koja joj pripadaju te je učinjeno sve što je bilo potrebno kako bi se istraživanje uspješno dovršilo, a osumnjičena osoba dovela pred nadležna pravosudna tijela.




»S obzirom na zakonske propise o tajnosti izvida nismo u mogućnosti detalje podijeliti s javnosti, ali ćemo Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, s obzirom na njegov zahtjev, izvijestiti o svemu poduzetom«, kažu u policiji.


Predsjednik Odbora Ranko Ostojić ranije je priopćio da je od MUP-a zatražio »poduzimanje svih radnji iz svojih nadležnosti te dostavu očitovanja na okolnosti eventualnih propusta u postupanju policijskih službenika po prijavi protiv Damira Škare u zaštiti moguće žrtve kaznenog djela«.


Sudac istrage velikogoričkog Županijskog suda odredio je u četvrtak jednomjesečni istražni zatvor bivšem saborskom zastupniku HDZ-a, brončanom olimpijcu i aktualnom predsjedniku Autokluba Siget zbog silovanja i spolnog uzenemiravanja zaposlenice tog autokluba.


Prema neslužbenim podacima tužiteljstvo, koje je nakon ispitivanja zatražilo pritvaranje, strahuje da bi Škaro mogao utjecati na ukupno četiri svjedoka – tri žene među kojima su i zaposlenice koje su se zbog uznemiravanja požalile pravnici u Hrvatskom autoklubu te muškarac koji je trebao ponuditi novac žrtvi kako ga ne bi prijavila.


Škaru, kojeg je policija uhitila u srijedu ujutro na graničnom prijelazu Stara Gradiška prilikom ulaska u Hrvatsku iz BiH, prijavila je liječnica kojoj je žrtva ispričala da je bila silovana početkom kolovoza. Žrtva je pak naknadno Škaru prijavila i zbog prijetnje.


Samo nekoliko sati nakon podnošenja prijave, žrtva je, prema vlastitim tvrdnjama dobila Škarinu poruku s pitanjem »kako su ti djeca?«. U međuvremenu joj je, dok je boravio u susjednoj BiH, preko posrednika nudio 80.000 eura »za šutnju«, što je ona odbila.