Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
24. siječnja 2020.
Ideja za ručak

Ususret jeseni: njoki od mrkve s umakom od gljiva

Foto Istock
Foto Istock
Objavljeno: 27. kolovoz 2017. u 8:00 2017-08-27T08:00:00+02:00

Umjesto od krumpira njoke možete pripremiti i od mrkve. Bit će lijepe boje pa će esteti među kuharima s ovim receptom doći na svoje

Gljive iz uzgoja su u trgovinama dostupne tijekom cijele godine, no bliži se vrijeme kada će berači gljiva krenuti u potragu za tim šumskim plodovima. Vi za ovaj recept ne morate u šumu, bit će dobri i šampinjoni ili vrganji iz uzgoja.

Sastojci za 4 osobe: 2 jaja, 200 g brašna, 400 g mrkve, 40 g tvrdog ovčjeg sira za  ribanje, sol, muškatni oraščić

Za umak od gljiva: 350 g različitih vrsta gljiva (može i samo vrganje), 1 režanj češnjaka, 80 g ljutike, 4 žlice maslinova ulja, 10 g nasjeckanog svježeg peršina, sol, papar, malo bijelog vina

Priprema: Mrkve oguliti, narezati na veće komade i kuhati u lagano posoljenoj vodi 15-ak minuta. Kada je mrkva kuhana, izvaditi ju iz vode i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu mrkvu štapnim mikserom pretvoriti u pire. Mrkvama dodati jaja, dobro promiješati, zatim umiješati naribani sir, muškatni oraščić i prosijano brašno. Kada tijesto postane kompaktno pokriti ga prianjajućom folijom i pustiti u hladnjaku pola sata. Ako je tijesto previše mekano pažljivo dodati još malo brašna.

Dok se tijesto »odmara« pripremiti umak. Gljive očistiti i narezati na ploške.

U duboku tavu staviti ulje, nasjeckanu ljutiku i češnjak u komadu. Dinstati na laganoj vatri dok ljutika ne požuti. Dodati sjeckani peršin i gljive. Promiješati i nakon nekoliko minuta podliti s malo bijelog vina. Čim alkohol ispari ugasiti plamen.
Kada je umak gotov tijesto za njoke izvaditi iz hladnjaka, razdijeliti na nekoliko mada, oblikovati u dugačke valjke i rezati njoke. Gotove njoke lagano pobrašniti kako se ne bi slijepili dok ih ne skuhate. Njoke kuhati u posoljenoj vodi. Gotovi su kada isplivaju na površinu. Vaditi ih pomoću malog cjedila i stavljati odmah u umak od gljiva.

Sve skupa staviti na laganu vatru, dodati žličicu maslaca, »popraviti« sol i papar i poslužiti. Ako želite u umak od gljiva možete dodati malo pancete. A oblikovane njoke možete ih poslagati na pladanj, zamrznuti i zatim spremiti u vrećicu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.