Foto: Unsplash
Popularni kolač od mrkve našeg kuhara s portugalskom adresom svojevremeno se mogao naći i u jednoj riječkoj slastičarni
Ako ćemo gledati po temperaturama, onda je ljeto konačno stiglo. Vruće temperature zahtijevaju i laganiju i osvježavajuću prehranu, a ne bi bilo naodmet da je pritom i zdrava. Čak i ljubiteljima čokoladnih kolača i torti preko ljeta takve slastice teže „padaju“ pa se treba okrenuti manje kaloričnim i zdravim poslasticama.
Recept za jednu takvu poslasticu stigao nam je iz Portugala. Tamo se, naime, na prestižnoj kulinarskoj akademiji, školuje i jedan Hrvat koji je uspješnu karijeru programera zamijenio s kulinarskom.
Popularni kolač od mrkve našeg kuhara s portugalskom adresom svojevremeno se mogao naći i u jednoj riječkoj slastičarni. Evo što vam sve treba za Nikšin jednostavni rustikalni kolač od mrkve:
Sastojci za biskvit:
Priprema:
Istucite jaja, šećer, cimet i ostale začine, prašak i sodu s mikserom u velikoj zdjeli. Malo po malo dodavajte ulje i dalje miješajući. Smanjite brzinu na mikseru i lagano dodavajte brašno. Miksajte dok smjesa ne postane homogena.
Zamiješajte u smjesu naribanu mrkvu. Izlijte u pleh koji ste prethodno namazali putrom. Pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta (rotirajte pleh nakon 20-25min). S čačkalicom provjerite ako je gotovo. Znat ćete da je gotovo kad čačkalica bude čista nakon provjere.
Tortu možete peći i kao cupcakes-e. Ako se odlučite za cupcakese, oni će se peći kraće. Nakon 25 minuta ih provjerite. Uskoro bi trebali biti gotovi.
Jednostavan cream cheese frosting:
U slast!