Foto Istock
Rižoto sa šparogama i medvjeđim lukom nježno je jelo koje se može poslužiti kao lagani ručak ili večera, ali i predjelo
Sezona šparoga još nije gotova, a i medvjeđi luk još je dostupan.
Ako niste sigurni kako izgleda, radije ga kupite od provjerenih prodavača.
Rižoto sa šparogama i medvjeđim lukom nježno je jelo koje se može poslužiti kao lagani ručak ili večera, ali i predjelo. Muffini sa špinatom prilagođeni su i onima koji ne toleriraju gluten.
Ako nemate kokosovo brašno zamijeniti ga možete običnim, a kokosov maslac, mliječnim. U tom slučaju količinu brašna udvostručite.
Rižoto s medvjeđim lukom
Sastojci za 2 osobe:
Priprema: Prvo pripremite temeljac. Očistiti šparoge. Meke dijelove staviti na stranu, a stabljike ubaciti u litru vode, dodati zelene dijelove mlade kapule i žličicu soli. Nakon što zakuha pustiti na laganoj vatri još desetak minuta i ugasiti. Tek tada krenuti s pripremom rižota. Na maslinovom ulju kratko dinstati mladi luk narezan na kolutiće, dodati rižu i miješati na srednjoj vatri dok ne postane staklasta. Tek tada treba ju podliti temeljcem. Temeljac dodajte postepeno i rižu kuhati onoliko koliko piše na pakiranju. Obično je to 15 do 17 minuta. Par minuta prije isteka vremena kuhanja, ubaciti sirove vrhove šparoga i narezani medvjeđi luk. Kada je riža kuhana »al dente« ubaciti žličicu maslaca i parmezan te energično miješati dok ne postane kremaste strukture. Poslužiti toplo.
Muffini sa špinatom i medvjeđim lukom
Sastojci za 6 muffina:
Priprema: Na maslinovom ulju kratko dinstati mladi luk narezan na kolutiće. Dodati narezani špinat, a kada povene, narezan medvjeđi luk i malo posoliti. Ugasiti i nastaviti s pripremom muffina. Istući jaja s vodom, umiješati kokosovo brašno sa sodom bikarbonom i pola žličice soli. Na kraju umiješati otopljeno kokosovo ulje i parmezan. Zatim dodati špinat i medvjeđi luk. Rasporediti smjesu u kalupe za muffine, po želji posuti sezamom i peći 20-ak minuta na 200 stupnjeva.