Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Francuska slastica

Fantastičan tart od limuna prema receptu čuvenog kuhara Davida Lebovitza

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2019. u 10:44 2019-04-08T10:44:26+02:00

Pripremite ovu klasičnu francusku poslasticu od koje rastu zazubice... 

Poznati kuhar David Lebovitz donosi nam klasični francuski recept za tart od limuna- poslasticu koju ćete pronači u gotovo svakoj pariškoj slastičarni. Savršena kombinacija ukusnog, bogatog tijesta savršeno se nadopunjuje s oštrijim, reskim citrusnim okusom od kojeg rastu zazubice.

Sastojci za tijesto:

85 g neslanog maslaca

1 žlica biljnog ulja

3 žlice vode

1 žlica šećera

1/8 žličice soli

160 g brašna

Priprema tijesta:

1. Pećnicu zagrijte na 210º C. U vatrostalnoj posudi srednje veličine pomiješajte maslac, ulje, vodu, šećer i sol.

2. Posudu stavite u pećnicu dok maslac na počne poprimati smeđu boju na rubovima (otprilike 15 minuta).

3. Posudu izvadite iz pećnice i odmah umiješajte brašno brzo miješajući dok dok ne dobijete kuglu koja se može odlijepiti od posude.

4. Tijesto prebacite u kalup za pite i tartove (veličine 23 cm, s dnom koje se odvaja) te ravnomjerno razvucite špatulom.

5. Kad se tijesto malo ohladilo, utisnite krajeve na rubove pladnja. Ostavite malu količinu tijesta kako biste pokrpali eventualne pukotine.

6. Tijesto izbodite vilicom, a zatim pecite 15 minuta dok ne poprimi zlatno- smeđu boju.

7. Ohladite prije stavljanja nadjeva.

Za kremu od limuna:

1 šalica svježe iscijeđenog limunovog soka

naribana korica dva limuna

¾ šalice šećera

12 žlica (170g) maslaca narezanog na kockice

4 veća jaja

4 žumanjka

Priprema kreme:

1. Zagrijte pećnicu na 180º C. U posudi zagrijte limunov sok, naribanu koricu limuna, šećer, maslac jaja i žumanjke. Pripremite cjedilo.

2. Miješajte dok se maslac ne otopi, a zatim pjenjačom mutite dok se smjesa ne počne zgušnjavati (nekoliko minuta).

3. Toplu kremu od limuna procijedite na cjedilu i ravnomjerno nanesite na tijesto. Pecite 5 do 6 minuta.

4. Izvadite iz pećnice i rashladite prije serviranja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.