Pandemija

Španjolska u Kini nabavila neispravne testove za koronu, Kinezi ostali u čudu kad su čuli ime tvrtke

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



MADRID Španjolska vlada je namjeravala brzim testiranjem saznati kolika je doista dimenzija zaraze koronavirusom u Španjolskoj, no kupljeni ili donirani testovi ne funkcioniraju dobro, izvijestile su u četvrtak novine El País i El Mundo pozivajući se na neimenovane izvore iz zdravstvene službe.


Više mikrobioloških laboratorija u velikim bolnicama analiziralo je kupljenu opremu.


„Ne detektiraju slučajeve pozitivne na koronavirus kako se očekivalo“, rekla je osoba koja je sudjelovala u testiranju, piše El País.




Brzi testovi bili su naručeni iz kineske kompanije Bioeasy sa sjedištem u Shenzenu, jednom od tehnoloških centara Kine. No testovi isprobani u četvrtak imali su svega 30 postotnu osjetljivost na koronavirus dok bi ona trebala biti iznad 80 posto, rekao je svjedok testiranja.


„S tim učinkom nema smisla pokušavati detektirati koronavirus, odnosno koristiti te testove“, dodala je ta osoba zamolivši za anonimnost.


Te je testove naručilo španjolsko ministarstvo zdravstva.


Odmah nakon objave tekstova u El Paísu i El Mundu oglasilo se kinesko veleposlanstvo u Madridu napomenuvši kako nije riječ o naručenim testovima iz Bioeasya.


„Donacije kineske vlade i drugih subjekata poput Alibaba Groupa ne uključuju proizvode dostavljene od Shenzen Bioeasy Biotechnologya. Kupnja njihovih proizvoda, a koju je najavilo španjolsko ministarstvo zdravstva, je u tijeku a ti proizvodi još uvijek nisu izašli iz Kine“, priopćilo je kinesko veleposlanstvo preko Twittera.


„Kinesko ministarstvo trgovine ponudilo je Španjolskoj listu klasificiranih dobavljača, na kojoj tada Shenzen Bioeasy nije bio uključen. Shenzen Bioeasy još uvijek nije dobio službenu licencu kineske nacionalne administracije za medicinske proizvode, potrebnu za prodaju svojih proizvoda“, dodaje se u priopćenju.


Španjolsko ministarstvo zdravstva je u nedjelju najavilo podjelu 640.000 testova brzog otkrivanja koronavirusa, a početnih 9.000 testova distribuirano je u pokrajinu Madrid, najpogođeniju regiju Španjolske.


„Ne vrijede. Dali su nam 9.000 testova bez provjere, zahvaljujući oprezu ureda za zdravstvo regije Madrid nisu se masivno distribuirali“, rekao je neimenovani izvor za El Mundo.


To se dogodilo u trenutku kada se zdravstveni radnici suočavaju s nedostatkom zaštitnom materijala zbog čega ih se više od 5.600 zarazilo. Oni su trebali imati prednost u korištenju testova. U Španjolskoj je u četvrtak bilo 56.188 oboljelih od koronavirusa. Preminulo je 4.089 osoba čime je Španjolska prestigla Kinu po broju smrtnih slučajeva. Više mrtvih ima samo Italija, njih 7.503.


Oporba je kritizirala lijevu koalicijski vladu zbog testova i zatražilo objašnjenje.


Generalni tajnik Narodne stranke desnog centra, Teodoro García Egea, upitao je preko Twittera: „Gospodine Sánchez, ovo se također nije moglo znati? Koga ćete optužiti za ovo?“.


Ministarstvo zdravstva u vladi premijera Pedra Sáncheza objavilo je priopćenje u kojem je reklo kako je defektne testove kupilo od jednog španjolskog distributera, te da nije riječ o proizvodu najavljenom iz Kine u srijedu.


Kupnja tih testova bila je obavljena prije nego je kineska vlada dostavila novu listu dobavljača.


„Prije nekoliko tjedana smo otpočeli kontakte s više kompanija kako bi nabavili testove za dijagnosticiranje“, priopćilo je ministarstvo dodavši da je španjolski distributer imao certifikat koji garantira da se proizvod može prodavati u čitavoj Europi jer ispunjava normu EU-a. Nije navedeno ime te kompanije.