Kastav

Što s nekretninama tvrtke Preda? Ruševine postaju parkiralište, što će sa zgradom još ne znaju

Andrej Petrak

Zasad se razmišlja o tome da se u ovu zgradu preseli Gradska uprava ili da se urede poslovni prostori / snimio S: Ježina

Zasad se razmišlja o tome da se u ovu zgradu preseli Gradska uprava ili da se urede poslovni prostori / snimio S: Ježina

Nepostojanje jasnog plana što će s objektom preko puta Vatrogasnog doma, u kome se sada nalazi salon namještaja, bilo je razlog da se oporba iz HDZ-a i Akcije mladih ovoj odluci usprotivi. Odbor za komunalni sustav nezadovoljan je bio i studijom u kojoj se analizirala kupovina pa su tražili odgodu odluke, no, većina u vijeću je dala »zeleno svjetlo«



Grad Kastav za 3,3 milijuna kuna kupuje nekretnine i objekt iz stečajne mase tvrtke Preda Rijeka, za što je gradonačelnik Matej Mostarac dobio podršku većine Gradskog vijeća. Dok će nekretnine u vidu postojećih ruševina poslužiti za proširenje postojećeg parkirališta u staroj jezgri, gdje bi se trebalo dobiti bar desetak parkirnih mjesta, buduća namjena objekta, smještenog preko puta Vatrogasnog doma, u kojem trenutno djeluje salon namještaja, još nije definitivno odlučena. Zasad se razmišlja o tome da se tamo preseli Gradska uprava ili da se urede poslovni prostori.


Upravo nepostojanje jasnog plana s tim objektom bilo je razlogom protivljenja oporbe iz HDZ-a i Akcije mladih da se u ovom trenutku obavi ova kupovina. HDZ-ov Josip Gabrić objasnio je protivljenje Odbora za komunalni sustav, koji je predložio odgodu ove odluke, a nisu bili zadovoljni ni studijom, kojom se analizirala ova kupovina, a naručio ju je Grad od tvrtke Aestus, jer smatraju da se u njoj naširoko piše, ali malo toga konkretnog kaže.



Gradsko vijeće odabralo je Dimnjačarstvo Valjak kao novog koncesionara za obavljanje dimnjačarskih poslova, a nije prihvaćen amandman HDZ-a na odluku o komunalnim poslovima, kojim bi se iznos nabave za javni natječaj smanjio s predloženih 500.000 na 200.000 kuna, a kao kriterij izbora ponude uvela ekonomski najpovoljnija umjesto najniže cijene. Dok su vijećnici HDZ-a skretali pozornost na to da je praktički sva nabava Grada u komunalnim poslovima, osim javne rasvjete niža od 500.000 kuna i da bi javni natječaj osiguravao širi izbor ponuđača koji bi se mogli javiti, gradonačelnik je objašnjavao da su procijenili da će pozivnim natječajima osigurati veću efikasnost i fleksibilnost, a ponuđač ionako mora proći sve procedure jednake javnom natječaju.





Otpor manjine


– Mislimo da si Grad ne smije dozvoliti kupnju vrlo skupe nekretnine, samo zato što se na tržištu pojavila prilika. Nama je problem parking, ali dvije trećine cijene otišlo bi na objekt, a da Grad nema jasan plan što će s tom zgradom i za koju namjenu nam uopće treba. Bez namjene ne znamo ni ukupni trošak nekretnine, iz čega bi se vidjelo je li kupnja isplativa ili ne. Možemo se uvaliti u trošak, kupiti neku zgradurinu dole i nakon godinu dana naći se na čudu što s time – rekao je Josip Gabrić.


HDZ-ov Tomislav Špoljarić zalagao se da Grad, umjesto da zemljište kupuje izravnom pogodbom, pričeka raspisivanje javne dražbe pa sve kupi za trećinu originalne cijene.


– Postavlja se pitanje zbog čega Grad toliko gura 1,5 milijuna kuna nekome u džep – pitao je Špoljarić. Dobio je odgovor potpredsjednika Gradskoj vijeća Ivice Lukanovića da javne dražbe neće biti, jer vjerovnici, s kojima Grad razgovara zadnjih osam godina, neće pristati na trećinu cijene.


– Prva njihova ponuda za ove nekretnine bila je 11 milijuna kuna. Čvrstog smo stava da je ovo odlična prilika da Grad dođe u posjed ovih nekretnina na strateškoj poziciji na ulazu u staru gradsku jezgru. Za sto eura po kvadratu kupujemo gotov objekt, što je apsolutno prihvatljiva cijena za lokaciju u centru grada – rekao je Lukanović. Gradonačelnik Matej Mostarac drži da je sad prilika za ključnu kupovinu za grad.


– Svaka druga opcija i čekanje bila bi više riskantna nego da se sad ide na kupnju – rekao je.


Pojasnio je da je Trgovački sud u Rijeci donio rješenje kojim se stečajnom upravitelju odobrava sklapanje ugovora o prodaji nekretnina, uz uvjet da kupoprodajna cijena ne može biti niža od procijenjene vrijednosti, a zadnja revizija procjene tržišne vrijednosti iznosi upravo 3,3 milijuna kuna, Razlučni vjerovnici dali su suglasnost na prodaju nekretnina neposrednom pogodbom.



Kupovina objekata tvrtke Preda bila je glavnim razlogom prvog rebalansa kastavskog proračuna u koji je sad uvršteno oko 5,1 prenesenih sredstava iz prethodnih godina. Uz 3,3 milijuna kuna namijenjenih kupovini nekretnina, što nije realizirano u 2017. godini, prebačeno je i oko 1,2 milijuna kuna prihoda od komunalnog doprinosa.



Mišljenje odobora


Vjekoslav Rubeša iz Akcije mladih pozvao je vijećnike da poslušaju mišljenje odbora, koji je stručniji od njih u tim pitanjima, i odgode kupovinu nekretnine. Predsjednik Vijeća Zemir Delić kaže da je odluka na Vijeću, a političkom procesu imanentno je donošenje odluka.


– Vijećnik Davorin Šimunović dobro je detektirao dilemu: dio vijećnika spreman je kupiti sad, a dio iz opreza zagovara čekanje. Odluke se donose na temelju činjenica, a u ovom slučaju ih ima dovoljno. Na osnovu činjenica i zdravog razuma koji kaže da je dobro za Grad kupiti ovu nekretninu donesimo odluku o kupnji – pozvao je Delić.


Davor Jurčić iz Akcije mladih kaže da je definitivno za kupnju tog objekta, jer riječ je o predivnom objektu, kulturnom dobru prve kategorije i da bi glasovao za tu odluku da ima vizije projekta i onoga što se želi od svega skupa, osim korištenja dijela nekretnina za parking.


– Pozivate nas da donesemo političku odluku, u timu koji je radio analizu dva su člana SDP-a, znači to je politička firma. Sve je u režiji SDP-a, a očekujete od nas da ćemo pristati na ovu odluku – rekao je Davor Jurčić.