Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Oprema ne radi

Rijeka od 2017. ima pametne autobusne stanice. Skoro toliko dugo su i izvan funkcije. Zašto?

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2019. u 13:27 2019-01-15T13:27:12+01:00

Zašto je tomu tako, a tako se pompozno najavljivao taj projekt, kao i aplikacije koje bi građanima najavljivale, recimo, dolazak autobusa?

RIJEKA Riječke pametne autobusne stanice koje su postavljene na Žabici i kod riječkog nebodera 2017. godine u svrhu ugodnijeg i efikasnijeg korištenja gradskog prijevoza spavaju svoj tehnološki san.
Riječ je o opremi koja je više izvan funkcije nego što radi, dok od najavljenih nadograđivanja sustava za sada ništa. Stanice su vrlo često i na meti vandala.

Zašto je tomu tako, a tako se pompozno najavljivao taj projekt, kao i aplikacije koje bi građanima najavljivale, recimo, dolazak autobusa? Što ne bi bilo loše sada, kada se promijenio vozni red. Koja je zapravo njihova svrha kada su one više obične nego – pametne?

– Projekt pametne autobusne stranice realiziran je kao višefazni pilot-projekt u okviru Centra kompetencija za pametne gradove (CEKOM) i primarna funkcija stanica je testiranje novih tehnologija partnera koji u njemu sudjeluju – odgovora na naš upit Grad Rijeka o ovakvom stanju ove opreme. A partneri su HT, Ericsson NT, Autotrolej i Rijeka Promet. Grad Rijeka tu je imao zadatak da pametne stanice fizički postavi na lokacije u centru grada.

– Nažalost, s obzirom da se na rezultate natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za pokretanje Centra kompetencija čeka već više od godinu i pol dana, toliko kasne i planirane aktivnosti na predviđenim projektima gdje su i sredstva za održavanje i daljnje unapređivanje kako sustava pametnih stanica, tako i drugih komponenti, dalje navode u Gradu Rijeci.

»Kako bi se premostilo razdoblje do odluke o pokretanju Centra kompetencija (...) sa sudionicima u ovom projektu dogovaramo održavanje ove opreme jer je do sada bilo dosta fizičkih oštećenja, kao i zlonamjernih upada u ono što je do sada instalirano«, navode iz Grada Rijeke.

Na upit koliko je do sada sredstava za tu priču uloženo, u Gradu nam kažu da su oni uložili 5.230 kuna, i to za potrebe iskopa temelja za postavljanje stanica, kao i za betoniranje temelja. Ostalo su sudionici u projektu ustupili bez naknade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.