Edukacija kao prevencija

Udruga Ruka za podršku žrtvama pedofilije obilježava drugi rođendan: U Zagrebu imaju važnu tribinu

Portal Novilist.hr

Foto Perica Batista

Foto Perica Batista

Udruga će predstaviti svoj projekt „Edukacija kao prevencija“ od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, a koji će ujedno ići i kao prijedlog prema Ministarstvu obrazovanja za uvođenje u predškolski i školski obrazovni sustav Republike Hrvatske



RIJEKA Udruga RUKA za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima iz Rijeke, održati će 25. studenog u Zagrebu, Kaptol 27, u 18 sati, javnu tribinu „Naša djeca naša budućnost“, na temu „Edukacija kao prevencija“.


U partnerstvu s Vijećem EU naglašavaju da je edukacija ključna za prevenciju kaznenog djela spolnog iskorištavanja i spolnog zlostavljanja djece. Osim obilježavanja Europskog dana zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja (18.11.), udruga svečano obilježava i drugi rođendan svoga postojanja, koji pada 29. studenog.


Okupilo se šest majki


Podsjetimo kako je udrugu pokrenulo šest majki s Kozale iz Rijeke zbog puštanja osuđenog pedofila na uvjetni otpust u neposrednu blizinu maloljetne žrtve koju je zlostavljao nekoliko godina i Osnovne škole „Kozala“. Nepravda, loša sudska praksa te sveukupni negativni događaji pokrenuli su ove majke da sastave i napišu vlastiti Antipedofilski zakon (po uzoru na Marijin zakon iz Srbije) i hrabro ga predstave u Saboru.




Kolo se pokrenulo, bitni ljudi na određenim pozicijama koji su imali mogućnosti i volje nešto učiniti shvatili su ovaj potez ozbiljno i pokrenuli pravosuđe u smjeru izmjena Kaznenog zakona po pitanju spolnog zlostavljanja djece i mladih. 


Među njima je i gošća na predstojećoj tribini doc.dr.sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, predsjednica Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu u Hrvatskom saboru. Ona je bila prva osoba koja je primila ove majke u Saboru i podržala njihove napore te, naglašavaju u Udruzi RUKA, učinila sve u svojoj moći da pokrene promjene po pitanju izmjena Kaznenog zakona, a neke od tih promjena su u međuvremenu i usvojene, stoga je njezino izlaganje na tribini od velike važnosti i za osvještavanje cijeloga društva.


Udruga je početkom ove godine otvorila i podružnicu u Zagrebu i time proširila svoj rad između dva grada, dvije županije, ali i šire. Na ovoj tribini udruga će predstaviti svoj projekt „Edukacija kao prevencija“ od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, a koji će ujedno ići i kao prijedlog prema Ministarstvu obrazovanja za uvođenje u predškolski i školski obrazovni sustav Republike Hrvatske.



Nemili događaji seksualnog zlostavljanja kojima svjedočimo skoro svakodnevno dokaz su sveopćoj potrebi za educiranjem djece od najmlađe dobi, kako prepoznati i kako se zaštititi od potencijalnog zlostavljača, napominju u Udruzi RUKA.


Ključ kvalitetna komunikacija s djecom


„Ključna je kvalitetna komunikacija s djecom koja im pruža jasne smjernice o tome kako prepoznati potencijalne opasnosti. Razgovori s djecom o prevenciji seksualnog zlostavljanja trebaju slijediti istu logiku kao i druge poruke o sigurnosti– biti usmjereni na sigurno ponašanje i vještine koje trebaju usvojiti“ – ističe predsjednica udruge Dubravka Nemarnik.


Udruga će predstaviti edukativne materijale kojima se na jednostavan i djeci razumljiv način objašnjava koja su njihova prava, što je dozvoljeno, a što nije, je li neka radnja u redu ili nije. Materijali su pripremljeni u suradnji s Vijećem Europe te The Mama Bear Effect organizacijom.



Uz Irenu Petrijevčanin Vuksanović, na tribini gostuju Tomislav Ramljak, dipl. soc. rad., voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, čiji se dugogodišnji rad također odnosi na borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece, a ponajviše vezanog uz uporabu interneta, Suzana Večerić, dr.med. psihijatrica, psihoterapeutkinja s višegodišnjim iskustvom u radu sa žrtvama seksualnog zlostavljanja, Dijana Rizvić, sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.


Ostale goste udruga ostavlja kao goste iznenađenja, a ovim putem poziva i javnost, građane, da se u što većem broju odazovu i dođu pogledati i poslušati njihov program. Poručuju kako samo zajedničkim snagama možemo stati na kraj zlostavljačima i osigurati našoj djeci ljepšu i sigurniju budućnost. 


Ulaz na tribinu je besplatan i pozivaju sve građane na tribinu uz glavnu poruku „Naša djeca naša bućnost”.


Rad udruge možete pratiti na web stranici www.ruka.hr te na facebook grupi Hrvatska protiv pedofila i facebook stranici Udruga Ruka – za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima.