Premijer i predsjednik SDP-a podržao županijski ustroj

Ništa od nove teritorijalne podjele: Odustaje li Milanović od Hrvatske s pet regija?

Dubravko Grakalić / Glas Istre

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Milanović se nije oko regionalizacije previše izjašnjavao, iako je to predviđeno Planom 21. Ali, sadašnja pozicija premijera sukladna je politici HDZ-a koji podržava ostanak županija, smatra dr. Ivan Koprić



ZAGREB  Regionalizacija i decentralizacija Hrvatske, koju je biračima uoči prošlih parlamentarnih izbora obećavala pobjednička Kukuriku koalicija, više nisu politike što ih podržava SDP i predsjednik te stranke, premijer Zoran Milanović.


On je u intervjuu tjedniku »Telegram« kratko poručio javnosti i političkim partnerima da se zalaže za ostanak županija, čije je granice ocijenio dobro »iskrojenima«, te da odustaje od podjele Hrvatske na regije koje smatra »okosnicom podjela«.


Milanovićeva najava odustajanja od proklamirane politike te nove teritorijalne podjele Hrvatske na regije – koja se još u prosincu 2014. godine predlagala u promjenama Ustava – iznenadila je mnoge na političkoj sceni.


Promjena pravila




»Kada je pak riječ o županijama, mislim da su one, ovakve kakve su danas, optimalan oblik srednje teritorijalne organizacije u Hrvatskoj. Ne vidim ništa dobro u tome da zemlju podijelimo u pet povijesnih regija jer je upravo to bila okosnica hrvatskih podjela i manipuliranja Hrvatskom u ne tako dalekoj prošlosti. Tko god je uspostavio ovakav županijski sustav, imao je vrlo dobar politički osjećaj za hrvatske potrebe«, odlučno je poručio Zoran Milanović.


Te su njegove riječi politički analitičari, kao i stručnjaci za javnu upravu, primili kao dio predizborne borbe i rezultat dosadašnjeg zanemarivanja obećanog teritorijalnog preustroja države.


– Milanović se nije oko regionalizacije previše izjašnjavao, iako je to predviđeno Planom 21. Ali, sadašnja pozicija premijera sukladna je politici HDZ-a, koji također zagovara ostanak županija, komentira dr. Ivan Koprić, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu i predsjednik Instituta za javnu upravu, koji je sudjelovao u izradama nekih planova za regionalizaciju Hrvatske.


– Izjava o regijama koje dijele Hrvatsku priličan je nonsens. Premijer je zarobljen u političkim shvaćanjima devetnaestog stoljeća, iako smo u 21. stoljeću, napominje dr. Koprić i podsjeća na europsku praksu: – U Europskoj uniji provodi se politika višerazinskog upravljanja, to je jedna od glavnih ‘mantra’ u Uniji, jer se bez regija odgovarajućeg kapaciteta i veličine teško može preživjeti. To je kao da si odrežeš nogu.


Politički analitičar dr. Žarko Puhovski Milanovićev politički obrat stavlja u kontekst predizborne kampanje.


– Malo su se prekombinirali u SDP-u i sada čine upravo ono zbog čega je Josipović izgubio izbore. Žele se, naime, sviđati svima. Nije sporno da su u SDP-u odavno napustili Plan 21, ali njihove posljednje akcije su nesuvisle i kontradiktorne. Pišu lijevi socijaldemokratski program, istodobno rehabilitiraju dr. Franju Tuđmana i cementiraju postojeći politički sustav te pretjerano optimistički komentiraju ekonomske pokazatelje, objašnjava dr. Puhovski i domeće: »Nema tu promišljene politike, to je politička igra koja svaki dan ide po drugim pravilima«.


Neprovediva Strategija


S predizbornim značajem Milanovićevih poruka slaže se dr. Koprić: – Milanović pokušava kontrirati čvrstoj poziciji HDZ-a, koja ne želi odustati od županija. Mislim da je to politički pogrešno, jer njegovi birači neće prihvatiti takvu politiku kakvu ima i HDZ.


Odustajanje od najavljene podjele na regije te ostanak na županijskom ustroju koji vrijedi od 1993. godine nije, po mišljenju stručnjaka, samo predizborni trik, nego i rezultat neostvarivanja zadanih ciljeva za ovog mandata. Iako su SDP i koalicijski partneri obećavali reformu općina, gradova i županija u prvom djelu svog mandata (između 2012. i 2014. godine) za taj posao nije izrađena precizna strategija.


Jedini ozbiljniji pokušaj promjena bio je sadržan u promjenama Ustava – gdje se govorilo o regionalnoj podjeli – ali za njih SDP i Kukuriku koalicija nisu uspjeli osigurati dvotrećinsku većinu.


– Podjela na regije bila je predviđena ustavnim promjenama prošlog prosinca. Da je SDP skupio dovoljan broj glasova, bila bi prihvaćena, potvrđuje dr. Koprić činjenicu kako je posljednja poruka o »dobroj mjeri« županijske podjele zapravo kopernikanski obrat u SDP-u.


Recentna odluka Hrvatskog sabora da se donese Strategija razvoja javne uprave također je, po mišljenju stručnjaka, samo zavaravanje javnosti i birača jer je, u praksi, neprovediva.


– Napravljena je strategija o razvoju javne uprave do 2020. godine. U toj strategiji najavljena je tek analiza postojećeg stanja te izrada prijedloga modela organizacije do 2018. godine. Tada će već u drugoj godini mandata biti novi općinski i gradski čelnici te župani, kojima se mandat ne može prekinuti do 2021. godine. A ta strategija tada, 2021. više neće biti na snazi. Hrvatski sabor je, dakle, donio neupotrebljivu strategiju, objašnjava dr. Koprić.