Reakcija turističke industrije

Veljko Ostojić: Povećanje boravišne pristojbe novi napad na turizam

Andrea Bralić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Načelno se ne protivimo eventualnom podizanju iznosa boravnišne pristojbe, ali smatramo da povećanje nije prihvatljivo bez temeljite analize cijelog sustava turističkih zajednica, rekao je Veljko Ostojić



RIJEKA  Nastavljaju se pritisci struke na Ministarstvo turizma i predloženo povećanje boravišne pristojbe za narednu godinu.


Predstavnici hrvatske turističke industrije okupljeni u Hrvatskoj udruzi turizma, Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Udruženju hotelijera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori,Kamping udruženju Hrvatske i Hrvatskoj udruzi poslodavaca ne podržavaju novi prijedlog Uredbe o visini boravišne pristojbe za 2019. 


– Načelno se ne protivimo eventualnom podizanju iznosa boravnišne pristojbe, ali smatramo da povećanje nije prihvatljivo bez temeljite analize cijelog sustava turističkih zajednica. Samo povećanje prihoda bez redefiniranja uloge i zadaća pojedinih razina turističkih zajednica i bez procjene realnih financijskih potreba novi je neargumentirani namet na turizam, kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.




Turističke udruge naglašavaju da prihodi sustava turističkih zajednica od boravišne pristojbe svake godine ionako značajno rastu zbog rasta broja noćenja pa je tako porast prihoda u 2017. iznosio 11 posto, odnosno 47 milijuna kuna. 


Svako novo opterećenje, prema mišljenju sektora, smanjuje i ovako relativno nisku konkurentnost hrvatskog turizma u usporedbi s državama u okruženju i nije u skladu s preporukama EU o smanjenju fiskalnih i parafiskalnih opterećenja gospodarstva.