Svjetska tržišta

Loša vijest: Nakon tri tjedna pada, cijene nafte ponovno rastu

Hina

Reuters

Reuters



Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, prekinuvši višetjedni trend pada, jer bi sankcije Iranu mogla smanjiti ponudu na tržištima i jer trgovinski rat možda neće smanjiti kinesku kupnju nafte iz SAD-a.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 5,3 posto, na 75,80 dolara, što je njezin prvi rast nakon tri tjedna pada.


Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4 posto, na 68,70 dolara, što je prvi rast njegove cijene nakon sedam tjedana pada.




Skok cijena nafte ponajviše je posljedica naznaka da će sankcije SAD-a Iranu smanjiti isporuke ‘crnog zlata’ iz te zemlje.


Washington je sankcije uveo početkom kolovoza nakon što se povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, tvrdeći da nije primjeren instrument za ograničavanje iranskih aktivnosti na Bliskom istoku i da ne može zaustaviti Teheran u nastojanjima da izradi nuklearnu bombu.


U prvom su krugu sankcije obuhvatile iranski financijski sektor, a u drugom bi se na udaru trebao naći naftni sektor.


Iran je treći proizvođač nafte u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i ove je godine tržišta opskrbljivao s oko 2,5 milijuna barela nafte i derivata dnevno, što odgovora oko 2,5 posto globalne potrošnje.


»Neovisna izvješća upućuju na zaključak da je već u prvoj polovini kolovoza na tankere utovareno oko 700.000 barela dnevno manje iranske nafte nego u srpnju, što će, ako se tako nastavi, premašiti većinu očekivanja«, poručili su analitičari američke investicijske banke Jefferies.


»Očekujemo da će se tržište u četvrtom tromjesečju suočiti s nedostatnom ponude ili sa smanjenim rezervnim kapacitetima – ili oboje«, dodaju iz Jefferiesa.


U konzultantskoj kući FGE očekuju da će iranski izvoz nafte i derivata do sredine iduće godine pasti ispod razine od milijun barela dnevno.


Podršku cijenama nafte pruža i nada ulagača, nakon izvješća Reutersa, da će Kina u listopadu ponovno početi kupovati naftu iz SAD-a, nakon dva mjeseca prestanka tih transakcija zbog trgovinskog rata između ta dva najveća svjetska gospodarstva.


To je ublažilo strahovanja od slabljenja potražnje za naftom i usporavanja rasta tih dvaju gospodarstava.


Uz to, cijene nafte potaknuo je podatak koji najavljuje smanjenje proizvodnje u SAD-u. U petak je, naime, tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj naftnih postrojenja u SAD-u smanjen za njih devet, na ukupno 860 postrojenja, što je najveće tjedno smanjenje od svibnja 2016. godine.