Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
19. siječnja 2020.
Oproštaj od francuskog pjevača

Slavni Charles Aznavour preminuo u 94. godini

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2018. u 14:47 2018-10-01T14:47:00+02:00

Aznavour, kojem su roditelji Armenci rođen je u Parizu kao Shahnour Varinag Aznavourian. Prodao je više od 100 milijuna ploča u 80 zemalja

ZAGREB Velikan francuske i svjetske glazbene scene Charles Aznavour, pravim imenom Shahnourh Varinag Aznavourian umro je u ponedjeljak u dobi od 94 godine u svojem domu u Alpillesu, objavili su francuski mediji.

Istinski veleposlanik francuske kulture upravo se vratio s turneje po Japanu, a ovog je ljeta bio prisiljen otkazati nekoliko koncerata jer je pri padu slomio ruku.

Aznavour, je rođen kao Shahnour Varinag Aznavourian u Parizu i odrastao je na lijevoj obali Seine. Roditelji su mu bili Armenci. I njegov otac je pjevao, no obitelj je izdržavao radeći kao kuhar i šef sale u restoranima, a majka mu je bila glumica.

U karijeri dugoj više od 70 godina prodao je više od 100 milijuna ploča u 80 zemalja širom svijeta. Snimio je 1200 pjesama, njegova je glazba korištena je u više od 80 filmova, a pjevao je na sedam jezika.

Njegove pjesme izvode Bob Dylan, Elvis Costello, Placido Domingo, a CNN ga je svojedobno proglasio »zabavljačem stoljeća«.

I njega je, poput brojnih drugih pjevača prva otkrila legendarna Edith Piaf. S vremenom je postao vrstan pjesnik i tekstopisac. Prve je pjesme napisao još 1941. u suradnji s Pierreom Rocheom, a 1946. angažirala ga je Piaf za jednu turneju. Već 1947. dobio je Grand prix de la chanson za pjesmu »J'ai bu«.

Pratio je Piaf na turneji po Americi i gotovo odmah osvojio američku publiku koja ga uspoređuje s Frankom Sinatrom. Godine 1953. doživljava trijumf na turneji po Maroku. Slijede nastupi u Olympiji i Moulin Rougeu u Parizu (1954.), a 1955. postaje prava planetarno popularna zvijezda. Nakon toga popularnost i slava su mu kontinuirano u usponu, a nakon što 1966. prodaje više od milijun primjeraka ploče s pjesmom »La Mamma» ne silazi s popisa najpopularnijih.

»Nisam star, nego sam zašao u neke godine, a to nije isto«, znao se našaliti na vlastiti račun vitalni Aznavour.

Surađivao je s velikim francuskim redateljima Francoisom Truffautom, Volkerom Schlondorffom i Caludeom Chabrolom.

U početku su mu često spočitavali krhku građu i proricali mu glazbeni fijasko, no to ga nije smetalo da zahvaljujući talentu i specifičnoj boji glasa nastupi na najprestižnijim pozornicama svijeta.

Slavni Francuz armenskog porijekla bio je angažiran u borbi za priznavanje genocidnog karaktera masakra nad Armencima za vrijeme Osmanskog carstva 1915., a od 2008. je obavljao dužnost UN-ova veleposlanika za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) za Armeniju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.