Izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina

Žalba više ne odgađa plaćanje poreza

Bojana Mrvoš Pavić

Do sada je kupac prve nekretnine bio oslobođen od plaćanja poreza ako njegov supružnik ili djeca  nije imao u vlasništvu »drugu nekretninu koja je zadovoljavala njihove stambene potrebe«. 



ZAGREB  U petak, 25. veljače, na snagu stupaju izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina koje se u najvećoj mjeri tiču građana koji su po prvi put već kupili, ili tek kupuju nekretninu za vlastito stanovanje, i po toj su osnovi oslobođeni od plaćanja poreza u iznosu od pet posto od vrijednosti nekretnine. Kvadratura stana na koju ne plaćaju porez i dalje ostaje ista.


Novost je, međutim, odredba koja bi trebala oživjeti zamrlo tržište nekretnina, a koja kaže da porez neće biti naplaćen ukoliko se nekretnina iznajmi ili proda u roku od tri godine od kupnje. Do sada se porez od pet posto vlasniku, naime, retroaktivno naplaćivao ukoliko bi on nekretninu otuđio prije isteka roka od pet godina od kupnje.


 To znači da mlade obitelji, koje žele kupiti drugu nekretninu, sada neće platiti porez na prvu ukoliko su prošle tri godine, umjesto da čekaju istek od pet godina. Odluči li se obitelj na kupnju većeg stana po novom Vladinom modelu, u kojem država plaća polovinu rate prve četiri godine, neće morati platiti porez na prvi stan ukoliko su istekle tri godine, no svakako će platiti porez na drugu, novu i veću nekretninu, kao i na prvu ukoliko tri godine još nisu prošle.




Novost je i to da tijekom prve tri godine od oslobađanja plaćanja poreza na prvu nekretninu, kupac, odnosno njegov bračni drug neće smjeti promijeniti prebivalište. U praksi to znači da će kupac stana morati platiti porez i retroaktivno ukoliko je on, ili njegova supruga, tijekom prve tri godine promijenio adresu stanovanja zbog, recimo, stjecanja neke druge povlastice – prava na parkirališnu kartu, upisa djeteta u bolji vrtić, školu ili slično.


Također, do sada je kupac prve nekretnine bio oslobođen od plaćanja poreza ako njegov supružnik ili djeca – stajalo je u zakonu -  nije imao u vlasništvu »drugu nekretninu koja je zadovoljavala njihove stambene potrebe«. Sada je to detaljnije razrađeno, pa će poreza na novu nekretninu obitelj biti oslobođena samo ako u vlasništvu ili suvlasništvu nema stanove ili kuće čija je ukupna zbrojena površina veća, ili do najviše deset kvadrata manja, od zakonom propisanih površina.


Konačno, ovom se izmjenom zakona propisuje i to da žalba ne odgađa naplatu poreza.


Naime, u velikom broju slučajeva građani su se žalili na određeni im porez, što je odgađalo njegovu naplatu. Ono što porezna uprava sada »dosudi« kao iznos morat će biti plaćeno u roku od 15 dana, bez obzira na ishod žalbe.