Novi udar po džepu

Sudske pristojbe poskupljuju čak do 150 posto!

Jagoda Marić

Ministar Bošnjaković kaže da država želi poticati građane na nagodbe  jer se na njih pristojbe neće plaćati. Nije naodmet vjerojatno ni  to što bi se mogao smanjiti broj sudskih sporova i njihovo trajanje, što je jedna od glavnih primjedbi EU-a na hrvatsko pravosuđe



ZAGREB – Izvadak iz zemljišnih knjiga građane će ubuduće koštati 50 umjesto dosadašnjih 20 kuna, što je poskupljenje od 150 posto, tako je danas odlučila Vlada dajući zeleno svjetlo za povećanje pojedinih sudskih pristojbi.


Vlada je građane udarila po džepu kad je u pitanju većina poslova koje imaju sa zemljišnim knjigama. Tako se povećava pristojba za podneske kojima se traži upis u zemljišnu knjigu sa 50 na 70 kuna Uvodi se i  novi namet-  upis u digitalne zemljišne knjige plaćat će se 50 kuna Žalba protiv odluke kojom se traži upis u zemljišnu knjigu ili brisanje iz zemljišne knjige poskupljuje sa 250 na 300


Građani koji vode sudski spor ubuduće će biti puno oprezniji prije nego se odluče žaliti na presude, jer je Vlada odlučila  povećati sudske pristojbe na žalbe i žalbu protiv rješenja u sporovima zbog smetanja posjeda i to za 75 posto. Pristojbe ovise o vrijednosti spor, a dosad se  na spor do tri tisuće kuna, na žalbu plaćala pristojba u iznosu od 125 kuna, a ubuduće će  iznositi 200 kuna. Za sporove vrijedne od 12 do 15 tisuća kuna pristojba će biti tisuću, umjesto dosadašnjih 625 kuna. 




Na taj način, kako je objasnio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković država želi poticati građane na nagodbe  jer se na njih pristojbe neće plaćati. Nije naodmet vjerojatno ni  to što bi se mogao smanjiti broj sudskih sporova i njihovo trajanje, što je jedna od glavnih primjedbi EU-a na hrvatsko pravosuđe.



Sa 1,1 milijun kuna Vlada će pomoći saniranje posljedica nuklearne katastrofe  Černobili i tako će Hrvatska sudjelovati  na donatorskoj konferenciji koja će se održati 19. travnja 2011. godine u Kijevu povodom obilježavanja 25. godišnjice nuklearne nesreće u Černobilu



Da je Hrvatska država apsurda najbolje govori činjenica da je Vlada u Sabor na usvajanje uputila Zakon o pravu na pristup informacijama, koji već na snazi, vrijedit će do 15 srpnja, a parlament ga s istim tekstom ipak mora ponovno usvojiti.


– Ovo je jedna zanimljiva situacija jer je ovaj zakon već na snazi, ali po odluci Ustavnog suda mora biti ukinut 15. srpnja, jer nije donesen kvalificiranom većinom, pojasnio je ministra uprave Davorin Mlakar.   Ustavni sud srušio je zakon jer ga je Sabor usvojio običnom većinom, odnosno  za njega je glasala polovica zastupnika prisutnih na sjednici, a za taj zakon potrebna je kvalificirana većina, odnosno  glas barem polovica svih zastupnika.