Nastavak politizacije Dana državnosti

Premijerka nije pozvala oporbenjake u Vukovar

Dražen Ciglenečki

Oporbeni političari u petak dobili pozive za domjenak u ponedjeljak, koji je predviđen u Banskim dvorima



Nikad kraja politizaciji 20. rođendana Republike Hrvatske: nakon što je proteklih desetak dana obilježilo natezanje između premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Republike Ive Josipovića oko programa svečane proslave Dana državnosti, jučer su se iz oporbenih redova mogle čuti ocjene kako je vladajući HDZ u potpunosti “privatizirao” proslavu u gradu heroju Vukovaru ne poslavši pozive oporbenim čelnicima. Na obilježavanje 20. obljetnice neovisnosti u Vukovaru, gdje će državni vrh položito vijence na Ovčari i Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja, te proslavljati u vukovarskoj vojarni i dvorcu Eltz, protokol naime nije pozvao sve saborske zastupnike, nego samo one iz pete izborne jedinice.



Tadić bez pozivniceDio medija problematizirao je jučer činjenicu da predsjednik Srbije Boris Tadić ne dolazi na proslavu hrvatskog Dana državnosti a dan kasnije dolazi u Jadovno kod Gospića, pokloniti se žrtvama ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata. Iz Ureda predsjednika RH stoga su jučer naglasili kako Borisu Tadiću poziv na proslavu Dana državnosti nije ni upućen jer u usuglašavanju programa proslave sa Vladom RH nije prošao prijedlog predsjednika Josipovića da se na svečani koncer pozove sve predsjednike susjednih država. Tadiću je poziv u Jadovno uputio predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.


Nakon što se u četvrtak vratio iz Bruxellesa, predsjednik SDP-a Zoran Milanović bio je neugodno iznenađen činjenicom da ni on ni drugi saborski zastupnici njegove stranke nisu pozvani u Vukovar na proslavu 20. godišnjice hrvatske samostalnosti. Milanović je dobio poziv za svečanu večeru što je sutra u Zagrebu organizira predsjednik Ivo Josipović, namjeravao je prije toga nazočiti i vukovarskom dijelu proslave što ga organizira Vlada, ali premijerka Jadranka Kosor tamo ga, čini se, nije htjela.- Izgleda da su oni to zamislili kao HDZ-ov skup, pa za nas ostale nije bilo mjesta, ističe Milanović kojeg nije nimalo odobrovoljila pozivnica što ju je jučer popodne dobio za prijem što ga u ponedjeljak u 18 sati u Banskim dvorima priređuje predsjednica Vlade. “U petak odjednom pozivaju na prijem u ponedjeljak”, čudio se Milanović iznenadnoj odluci Vlade da i ona, poput neki dan predsjednika Republike, ima svečani prijem povodom Dana državnosti.




I predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar jučer je pozvan na taj prijem, ali ne misli se odazvati.- Kad vlasti objave što su ispregovarale, bit će prilika za domjenke, rekao nam je Lesar kojeg Vlada također nije predvidjela za Vukovar. “Nisu me pozvali, samo Josipović”, zaključuje Lesar. I SDP-ov potpredsjednik Sabora Neven Mimica potvrdi onam je da nije dobio poziv u Vukovar, kao ni šef HSU-a Silvano Hrelja. Igora Dragovana, glavnog tajnika SDP-a, iz saborskog su protokola tek danas u prijepodnevnim satima telefonom obavijestili da kao zastupnik izabran u petoj izbornoj jeidnici, može ako želi prisustvovati proslavi u Vukovaru.