Sjaj i bijeda Hrvatske danas

Pola milijuna građana nema za režije, 140.000 ih ide na skijanje

Alenka Juričić Bukarica

U Caritasu kažu kako je 20 do 30 posto više građana koji traže njihovu novčanu pomoć za režijske troškove, a, s druge strane, u turističkim agencijama su zadovoljni jer je,  nakon prošlogodišnjeg pada, porasla prodaja ski aranžmana



RIJEKA/ZAGREB Nezaposleni koji su prestali primati naknadu na burzi, obitelji opterećene kreditom u kojima je jedan član uslijed krize ostao bez posla, umirovljenici, obitelji s djecom studentima – kategorije su građana Hrvatske kojima je potrebna pomoć za podmirivanje najosnovijih mjesečnih troškova. Već prošle godine istraživanje Eurobarometra pokazalo je kako 51 posto građana Hrvatske ima problema s plaćanjem svih svojih računa na kraju mjeseca. Pritom najmanje pola milijuna građana sa svojim mjesečnim prihodima uopće ne može platiti mjesečne račune. No, podatak o pola milijuna građana koji nemaju dovoljno sredstava za plaćanje režijskih troškova zapravo je optimističan s obzirom da se u godinu dana gospodarska situacija u Hrvatskoj znatno pogoršala.



Ja ne znam kamo to ide – Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske županije



Koliko prosječno za režijske troškove duguju građani Hrvatske, nije poznat podatak. Međutim, građani koliko god imali problema s plaćanjem računa, svoje obaveze podmiruju, kako se može čuti iz komunalnih poduzeća i ostalih pružatelja usluga, najčešće u rokovima od 15  do 30 dana od dospjeća. Energenti i voda su zadnje čega će se građani odreći u rezanju vlastitih kućnih budžeta. Hrvatski Caritas još je lani zamijetio kako sve više građana traži njihovu pomoć upravo za plaćanje osnovnih režijskih troškova. U ovoj godini situacija se dodatno pogoršala i sve više građana od Caritasa traži novčanu pomoć za režijske troškove. – Potražnja za takvom vrstom pomoći viša je 20 do 30 posto u odnosu na lani. Pritisak je velik – veli Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske županije, dodajući kako Caritas daje novčanu pomoć isključivo za podmirivanje računa za struju, vodu i plin. 

Za skijanje mora biti


No, da ipak nije sve tako crno pokazuju informacije iz turističkih agencija koje pordaju skijaške aranžmane. Iako će i ove godine većina skijaša krenuti na put tek 8. siječnja kada su cijene nešto niže nego u novogodišnjim terminima, prodaja ski aranžmana je u porastu. Procjene govore o 120 do 140 tisuća skijaša koji bi ovog, a dio i idućeg vikenda trebali put snježnih padina. UUdruženju hrvatskih putničkih agencija navode kako Dalmatinci i Istrani tradicionalno biraju Italiju, dok Zagrepčani biraju Austriju i Sloveniju. Ove godine se pak bilježi pad prodaje skijaških aranžmana za Bosnu i Hercegovinu. O rastu prodaje skijaških aranžmana govore i veliki touroperatori. U Atlasu su, primjerice, računali na rast od 11 do 14 posto da bi u prosincu prodaja skočila 19 posto. U Kompasu su ove godine također imali povećanje prodaje skijaških aranžmana od 10 do 15 posto. 

Više u tiskanom izdanju Novog lista