Dobri nagovještaji u energetskom sektoru

EU će sufinancirati LNG na Krku?

Bojana Mrvoš Pavić

Do kraja lipnja Bruxelles bi trebao donijeti odluku o sufinanciranju energetskog pravca, koji bi kretao na sjeveru, u poljskom LNG-u, a završavao u LNG-u Hrvatska na Krku



Do kraja lipnja Bruxelles bi trebao donijeti odluku o sufinanciranju energetskog pravca, koji bi kretao na sjeveru, u poljskom LNG-u, a završavao u LNG-u Hrvatska na Krku, bilo da je riječ o malom terminalu na moru, ili velikom, na kopnu – najavio je danas na 10. plinarskom forumu Darko Horvat, ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva.


Kako je kazao, LNG Hrvatska, projekt kojeg je strani konzorcij Adria LNG očito napustio, nova je točka na energetskoj karti Europe, spremne da ga sufinancira, kao i povezivanje LNG-a na Krku s kopnom te s industrijskom zonom na Kukuljanovu.


Državna tajnica Nataša Vujec, dodao je Horvat, na prvom je sastanku u Bruxellesu, na kojem će biti govora o ovom projektu, dok bi 21. lipnja, nakon trećeg sastanka na istu temu, EU trebao donijeti konačnu odluku o energetskim projektima u koje ulazi sa vlastitim sredstvima.




Prvi čovjek Plinacra, Jerko Jelić Balta, napomenuo je pak kako je gradnja malog, plutajućeg LNG-a pred Krkom, sve realniji projekt, koji bi uskoro mogao biti predstavljen javnosti.


Podsjetimo, međunarodni konzorcij Adria LNG, koji je želio graditi veliki terminal na kopnu, zatvorio je svoj ured u Hrvatskoj, te je Plinacrou, tvrtki u državnom vlasništvu, dano zeleno svjetlo da napravi, i krene u izgradnju malog, prihvatnog LNG-a na moru, za kojeg sada postoje i naznake da bi ga mogao sufinancirati EU.