Tko je ovdje lud?

Vjerovali ili ne: Vlada berbu grožđa s prijateljima ili popravak bojlera smatra sivom ekonomijom!

Jagoda Marić

Uz susjede koji nisu udaljeni više od 500 metra može se pomagati i obitelji: braći, sestrama , polubraći i polusestrama, njihovim potomcima, zaključno do četvrtog stupnja srodništva



Svi koji su prijateljima pomagali obrati grožđe, obaviti svinjokolju, popraviti automobil, urediti kuću, ili popraviti bojler mogu na to zaboraviti ako njihovi prijatelji žive na udaljenosti većoj od 500 metara.


Vlada je danas u Sabor poslala zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti kojim želi sankcionirati sivu ekonomiju pa se onima koji nemaju registriranu djelatnost dopušta samo rad za vlastite potrebe, susjedska i obiteljska pomoć.


U zakonu Vlada definira da je susjedska pomoć “obavljanje poslova među susjedima kada između njih postoji blizina prebivanja do 500 metara“, ali ne kaže je li riječ o zračnoj liniji udaljenosti ili se do susjeda kojem netko želi pomoći kopnenim putem mora prijeći najviše 500 metra. Tako ubuduće ljudi koji žive tisuću metara jedni od drugih više ne mogu računati na susjedsku pomoć kad su u pitanju popravci na njihovim nekretninama ili pokretninama.




Ne mogu im na taj način više pomagati ni njihovi prijatelji koji imaju registriranu djelatnost. Podrazumijeva se naravno da susjedska pomoć nije plaćena inače će se tretirati kao siva ekonomija. Uz susjede koji nisu udaljeni više od 500 metra može se pomagati i obitelji: braći, sestrama , polubraći i polusestrama, njihovim potomcima, zaključno do četvrtog stupnja srodništva. Na pomoć mogu računati bračni drugovi, a izvanbračnom partneru može se pomoći samo uz uvjet da ta izvanbračna zajednica traje najmanje tri godine ili je u njoj rođeno zajedničko dijete.


No, ako partneri žive u istom kućanstvo onda trajanje te zajednice nije važno jer za ljude koji žive u istom kućanstvu dopuštena obiteljska pomoć. Pomoć se može i bivšem supružniku, ali samo pod uvjetom da je dosuđeno i uzdržavanje.


One koji prekrše odredbe ovog zakona, inspektori će, predlaže Vlada kaznit novčanom kaznom od 20 do 50 tisuća kuna kao je riječ o registriranoj pravnoj osobi, odnosno poduzeću. Ako je riječ o fizičkoj osobi, odnosno pojedincu koji nema registriranu djelatnost a pomaže susjedu udaljenom više od 500 metara ili prijatelju koji mu nije susjed prijeti kazna od deset do 30 tisuća kuna.


Uz to inspektor će o svemu obavijestiti i Zavod za zapošljavanje pa se prekršitelj može nadati i brisanju iz registra nezaposlenih.