Stvarnost na pozornici

“Neraskidive niti…” radnica u kulturi i tekstilnih radnica Opatijce nisu ostavile ravnodušnim

Svjetlana Hribar

"Performans koji smo gledali izravna je hrvatska stvarnost. Niti ovijena stihovima i glazbom nije manje strašna. A nakon nezaposlenosti dolazi glad", poručile su radnice »Kamenskog«.



OPATIJA Potresni performance – Neraskidive niti: Radnice u kulturi za radnice u tekstilnoj industriji – izveden u Dvorani hotela »Adriatic«, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Pred opatijskom publikom »žene Kamenskog« prestale su biti vijest s televizijskih dnevnika, dobile su obličje istinskih osoba, stvarnih bića… imale su glas, lice, lik tekstilne radnice, koja je za strojem provela trideset godina i onda – ostala na ulici.


Vapaj žena »Kamenskog«, koje nisu željele prestati raditi ni dok su štrajkale glađu, ostavio je sasvim nedostatan dojam na državne institucije i političare, koji su dozvolili da, ionako potplaćene, rade  sedam mjeseci bez ikakve plaće, a potom izgube pravo na rad… 


Nakon više od stoljeća borbe za ravnopravnost žena u svijetu s vrlo različitim ishodom, u Hrvatskoj koja je desetljećima imala socijalnu državu i štitila prava žena – radnice »Kamenskog« postale su metafora za gubitak dostojanstva… Ponižene, obespravljene, bezvrjedne, dužne, bez nade da će za njihovih života biti bolje…




Prema ideji Lenke Udovički koja je predstavu (nastalu kroz proces radionica s radnicama »Kamenskog«) i režirala, u dramaturškoj suradnji s Natašom Govedić, s pozornice »Adriatica« tekstilne radnice – Mandica Ivančević, Đurđa Krnjak, Draženka Đaković, Darinka Cik, Ines Kralj, Ida Cvek, Mandica Nekić, Bega Arnaut, Ljiljana Bratanić, Ana Josipović i Anka Gavran – govorile su svoje osobne priče, na fonu odabranih tekstova i glazbe u izvedbi riječkih umjetnica.


Tekstove i stihove govorile su glumice Edita Karađole, Andreja Blagojević, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, glazbom su im se priključile harfistica Neda Božić, osmogodišnja violinistica Vita Hrgetić, sopranistica Goranka Tuhtan, pijanistica Ana Dražul, plesačica Ivana Kalc te likove umjetnice Silivija Đolonga i Nika Rukavina.


Performans koji smo gledali izravna je hrvatska stvarnost. Niti ovijena stihovima i glazbom nije manje strašna. Šteta je samo što oni kojima je ovaj performans upućen – nikada nisu u publici. Oni gledaju neke zabavnije predstave…


A nakon nezaposlenosti dolazi glad, upozoravaju sa scene radnice »Kamenskog«. Neke među njima glad je već sustigla.


“Performans koji smo gledali izravna je hrvatska stvarnost. Niti ovijena stihovima i glazbom nije manje strašna. A nakon nezaposlenosti dolazi glad”, poručile su radnice »Kamenskog«.