Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
11. prosinca 2019.
Klimatske promjene

Tužna priča carskih pingvina: Kolonija nestaje zbog posljedica tragedije od prije nekoliko godina

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 26. travanj 2019. u 8:04 2019-04-26T08:04:05+02:00

Zahvaljujući klimatskim promjenama, još je jedna vrsta na izmaku snaga. Riječ je o prekrasnim carskim pingvinima

Druga najveća kolonija carskih pingvina na Antarktici je nestala. Razlog nestajanja kolonije je nemogućnost parenja pingvina zbog katastrofalnog događaja, prenosi UNILAD.

2016. godine, tisuće se ženki carskih pingvina iz zaljeva Halley utopilo, nakon što se komad leda na kojem su putovale, uništio zbog teških vremenskih uvjeta.

Tri godine kasnije, kolonija nije uspjela pronaći nove ženke, a nema niti naznaka da carski pingvini pokušavaju spasiti uništenu koloniju .

Prema tradiciji, od 15 do 24 tisuće parova carskih pingvina svake godine ide prema zaljevu Halley, njihovom tradicionalnom mjestu za parenje.

FOTO/Flickr

Na ovaj strašan gubitak, upozorio je tim iz britanskog Istraživačkog instituta (British Antarctic Survey). Primijetili su nestajanje kolonije koja čini pet do 9 posto ukupne populacije carskih pingvina.

"Led formiran od 2016. godine nije toliko snažan. Oluje koje su se događale tijekom listopada i studenog sad će ga potpuno uništiti“, kaže dr. Peter Fretwell s Instituta. Dodaje i da se promijenio svojevrsni režim. Morski led koji je do sada bio pouzdan i stabilan, to više nije, prenosi UNILAD.

Dr. Phil Trathan iz Instituta, za BBC kaže: „Nije mi toliko zanimljivo što se kolonije sele, jer to znamo. Radi se o tome da ovdje govorimo o udubljenju mora Weddell, koje je potencijalno jedno od refugija klimatskih promjena za vrste navikle na hladnoću, kao što su carski pingvini. Kada uočimo poremećaje na takvim mjestima, gdje promjene nismo vidjeli tijekom šezdeset godina – to je važan signal.“

Misli se da mnogi odrasli pingvini izbjegavaju parenje ili su pobjegli na nova mjesta za parenje. Porast brojki je navodno primijećen u susjednoj koloniji, blizu glečera Dawson – Lambton.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.