Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 19° 23° 2
23. travnja 2018.
Misteriozna mimikrija

"Supergen" štiti amazonske leptire od ptica grabljivica

"Supergen" štiti amazonske leptire od ptica grabljivica
"Supergen" štiti amazonske leptire od ptica grabljivica
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2011. u 17:31 2011-08-13T17:31:48+02:00

Kompleksne šare što ih imaju amazonski leptiri Heliconus numata arbore, omogućuju im da imitiraju, odnosno da kopiraju šare šest vrsta otrovnih leptira, koji pticama ne služe za hranu te ih na taj način uspijevaju zavarati

Zahvaljujući analizi »supergena« znanstvenici su uspjeli objasniti na koji način jedna vrsta amazonskog leptira uspijeva misterioznom mimikrijom na krilima imitirati šare karakteristične za otrovne leptire da bi se zaštitili od ptica grabljivica, objasnili su znanstvenici.

»Ovaj fenomen intrigira znanstvenike već stoljećima, a među njima je bio i Darwin«, rekao je Richard Franch-Constant sa britanskog Svučilište Exeter. »Iznenađeni smo onime što smo otkrili«, rekao je drugi znanstvenik Mathieu Joron iz Državnog povijesnog muzeja prirode u Parizu koji je predvodio ekipu francusko-britanskih znanstvenika.

Kompleksne šare što ih imaju amazonski leptiri Heliconus numata arbore, omogućuju im da imitiraju, odnosno da kopiraju šare šest vrsta otrovnih leptira, koji pticama ne služe za hranu te ih na taj način uspijevaju zavarati.

»Supergen« smješten u samo jednom kromosomu sadrži tridesetak gena koji zajedno ovoj vrsti leptira omogućuje simuliranje šara otrovnih vrsta leptira na svojim krilima, što odbija predatore, a »supergen« ove vrste leptira neizmijenjen se prenosi na sljedeću generaciju, umjesto da se rekombinira, što je pravilo kod drugih gena, objasnio je Joron.

Ovaj fenomen leptirima omogućuje da imaju isti DNK, no golim okom izgledaju potpuno različito. Supergen se pojavljuje i kod nekih drugih vrsta insekata.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova