Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
20. studenoga 2019.
Arheološko nalazište

Kompanija je trebala raditi na cjevovodu, ali se na kraju sve pretvorilo u arheološko iskapanje

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 24. travanj 2019. u 15:05 2019-04-24T15:05:02+02:00

Antičko naselje koje datira iz željeznog i rimskog razdoblja otkriveno je tijekom projekta kompanije „Thames Water“

Na desetke ljudskih kostura starih otprilike 3000 godina pronađeno je tijekom radova na iskopavanju u Oxfordshireu. 

Projekt kompanije „Thames Water“ je trebao omogućiti ublažavanje pritiska na rijetku vodu u cjevovodima, ali na kraju se pretvorio u arheološko nalazište, doznajemo sa Sky Newsa.  

Antičko naselje, koje datira iz željeznog i rimskog razdoblja, iskopali su arheolozi s Cotswolda. Vjeruje se da su neki od 26 ljudskih posmrtnih ostataka, pronađenih na mjestu Childrey Warren, rezultat ritualnih ukopa.

Izvršni direktor Cotswolda Neil Holbrook kaže: "Nalazište iz željeznog doba u Childrey Warrenu je posebno fascinantno jer pruža uvid u uvjerenja i praznovjerja ljudi koji su živjeli u Oxfordshireu prije rimskih osvajanja. Dokazi na drugim nalazištima upućuju na to da su ukopi u jamama mogli uključivati ljudska žrtvovanja", prenosi Sky News.

Pronađena su i životinjska trupla i kućanski predmeti, uključujući keramiku, strojevi za rezanje i ukrasni češalj. 

Predmeti su pažljivo uklonjeni radi forenzičkog ispitivanja kako bi komunalna tvrtka mogla početi postavljati cijevi dužine 6 kilometara,  da bi osigurale vodu u sela Oxfordshire iz rijeke Temze. 

Chris Rochfort, menadžer kompanije "Thames Water" specijaliziran za okoliš, rekao je da je otkriće jedno od "najvećih i najuzbudljivijih".

Rochfort kaže: "Ovo je projekt vrijedan 14,5 milijuna funti koji će imati stvarne koristi za okoliš, smanjujući potrebu za uzimanjem vode iz potoka Letcombe, potoka koji je rijedak i vrlo važno stanište za nas. Zbog toga će buduće generacije moći uživati u njemu još godinama - a sada mogu naučiti i tajnu povijest svoga sela."

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija