Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Nagrađen za istraživanje proteina ubikvitina

Ivan Đikić dobitnik njemačke nagrade »Ernst Jung« za medicinu

Ivan Đikić Ivan Đikić, koji na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu na Majni predaje biokemiju i ravnatelj je tamošnjeg instituta za biokemiju, ovogodišnju nagradu dijeli s Angelikom Amon s Tehnološkog instituta Massachusetts / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Ivan Đikić Ivan Đikić, koji na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu na Majni predaje biokemiju i ravnatelj je tamošnjeg instituta za biokemiju, ovogodišnju nagradu dijeli s Angelikom Amon s Tehnološkog instituta Massachusetts / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2013. u 19:26 2013-01-08T19:26:00+01:00

»Profesoru Đikiću je pionirskim radovima na području istraživanja proteina ubikvitina pošlo za rukom stjecanje ne samo novih saznanja o osnovnim staničnim mehanizmima i molekularnim uzrocima mnogih bolesti, nego i identifikacija ciljnih proteina za razvoj novih vrsta lijekova«, stoji u obrazloženju Zaklade Jung za ovogodišnju nagradu na području medicine

BERLIN Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, koji djeluje u Njemačkoj, dobitnik je ovogodišnje nagrade »Ernst Jung« za medicinu Zaklade Jung za znanost i istraživanje iz Hamburga, priopćeno je u utorak u Hamburgu.
»Profesoru Đikiću je pionirskim radovima na području istraživanja proteina ubikvitina pošlo za rukom stjecanje ne samo novih saznanja o osnovnim staničnim mehanizmima i molekularnim uzrocima mnogih bolesti, nego i identifikacija ciljnih proteina za razvoj novih vrsta lijekova«, stoji u obrazloženju Zaklade Jung za ovogodišnju nagradu na području medicine.
»Znanstvenik, rođen 1966. u Zagrebu, bavi se signalnim putevima proteina ubikvitina čije ime je povezano s pojmom 'sveprisutan'. I zaista se može reći da je ubikvitin od velike važnosti za istraživanje stanica«, stoji nadalje u priopćenju.
Ivan Đikić, koji na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu na Majni predaje biokemiju i ravnatelj je tamošnjeg instituta za biokemiju, ovogodišnju nagradu dijeli s Angelikom Amon s uglednog Tehnološkog instituta Massachusetts, koja je nagrađena zbog znanstvenih doprinosa borbi protiv raka.
Nagrada »Ernst Jung« s 300.000 eura spada među najviše dotirane nagrade takve vrste u svijetu.
Nagrada se od 1967. dodjeljuje za poticanje pionirskog istraživanja na polju medicine koji služe otvaranju novih mogućnosti liječenja.
Zakladu je osnovao hamburški brodovlasnik i trgovac Ernst Jung.
Nagrada će biti uručena 3. svibnja u Hamburgu.
Đikić je prije nekoliko tjedana dobio i znanstveni nagradu »Gottfried Wilhelm Leibniz«, također za svoj rad na otkrivanju složenih funkcija proteina ubikvitina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka