Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. veljače 2020.
Stručna analiza

Istraživanje o pranju rublja: Kako prati pojedinu odjeću, da vam što dulje traje

FOTO/Piqsels
FOTO/Piqsels
Autor:
Objavljeno: 26. siječanj 2020. u 7:49 2020-01-26T07:49:22+01:00

"Koristeći kraće i hladnije cikluse pranja, odjeća će trajati dulje", zaključuju.

Stručnjaci sa Sveučilišta Leeds i specijalisti iz kompanije Procter & Gamble dali su novi uvid o utjecaju pranja odjeće na njezinu boju te pucanje, prenosi Science Daily. Svaka "tura" odjeće u perilici za rublje, oslobađa na tisuće čestica mikrovlakana koje završavaju u odvodu. Mnoge stižu do plaža i oceana gdje mogu ostati godinama, a postoji mogućnost i da ih progutaju morske životinje.

Ova je studija ispitivala utjecaj ciklusa pranja perilice rublja na odjeću, a zaključak je da i ciklus pranja i temperatura vode mogu strašno utjecati na rok trajanja odjeće. Uočen je njihov utjecaj i na ispiranje boje te na broj mikrovlakana koji se otkida s naših omiljenih krpica.

Vodeća autorica studije Lucy Cotton kaže da su upoznati s opasnošću koje na okoliš ima "brzo odbačena moda", ali da su svjesni kako se i potrošači žale na to da im je odjeća izgubila formu, mekoću i boju nakon manje od pet pranja. "Koristeći kraće i hladnije cikluse pranja, odjeća će trajati dulje", kaže Cotton.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja prali nekoliko različitih komada odjeće. Nakon toga su istraživali kako je koji program pranja utjecao na tu istu odjeću. Oprali su tako dvanaest tamnih i osam "šarenih" majica, pokušavajući kopirati prosječno pranje jednog domaćinstva.

Na kraju su zaključili da su majice puno duže imale svoju boju, ako su se prale na kratkom ciklusu i u hladnijoj temperaturi. 

Kraći programi i pranje na nižim temperaturama, smanjilo je i prijelaz boje s jednog komada odjeće na drugi. 

Zaključili su i da se puno manje mikrovlakana oslobađalo iz odjeće, ako se odjeća prala također u kraćem programu i s nižom temperaturom.

Pranje na nižim temperaturama u bržem programu, smanjilo je oslobađanje mikrovlakana za 52 posto, a izbjeljivanje boje za 74 posto.

"Naša otkrića mogu pomoći u smanjivanju količine nevidljivih komada plastike u okolišu. Sintetička mikrovlakna oslobađaju se prilikom svakog pranja i više od trećine ih dospije do oceana. Ali mikrovlakna iz pamuka i drugih prirodnih izvora također su u velikom broju otkrivena u moru, pa smo zabrinuti i za njihov utjecaj na životnu sredinu. Naše istraživanje pokazuje da ljudi mogu smanjiti broj mikrovlakana u okolišu, barem kad je u pitanju način na koji peru odjeću", objašnjava koautor studije Richard Blackburn.

Osim što se ovim programima smanjuje broj mikrovlakana u okolišu, također se troši i manje električne energije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.