Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Hakerski napadi

Hrvatska ranjiva: Cyber kriminal 10 puta štetniji od trgovine narkoticima

Hrvatska ranjiva: Cyber kriminal 10 puta štetniji od trgovine narkoticima
Hrvatska ranjiva: Cyber kriminal 10 puta štetniji od trgovine narkoticima
Autor:
Objavljeno: 13. svibanj 2015. u 22:05 2015-05-13T22:05:00+02:00

ZAGREB – Digitalizacija života i uvođenje interneta u sve sfere stvarnosti ipak ima svoju cijenu.

Tako je tvrtka Juniper Research, jedan od vodećih igrača na polju istraživanja informacijskih sustava, ustvrdila svojim istraživanjem da će štete od kibernetičkog kriminala 2019. godine iznositi astronomskih 2,1 bilijun dolara.

Da se to stavi u realne okvire, promet narkoticima diljem svijeta procjenjuje se na 200-250 milijardi dolara, odnosno deset puta manje nego što iznosi ova projekcija štete za kibernetički kriminal.

Analiza tvrtke navodi kako će klasični uređaji, znači računala, i dalje biti glavna meta napada, dok će mobilna tehnika (mobiteli i tableti) te internet tehnologija poput »pametnih« televizora i hladnjaka, ipak biti u drugom planu.

Razlog za to je jednostavan: kriminalci još uvijek nisu dokučili kako zaraditi hakiranjem televizora i sličnih naprava, tako da nisu razvijeni alati. Čim se pronađe mogući izvor zarade i na tom polju, za očekivati je on-line prepade.

Pretpostavka analitičara koji su radili na projektu je kako će vjerojatni smjer kojim će kriminal ići na ovom polju takozvani ransomware, zaključavanje uređaja, koji se otključaju tek nakon što korisnik napadaču isplati određenu novčanu sumu.

Za sada je takav oblik kriminala usmjeren isključivo prema računalima. Drugi oblik kriminala »pametnih« aparata bit će botnet uključivanje, odnosno preuzimanje uređaja kako bi se njegovi resursi iskoristili za neke druge napade.

Preko 60 posto hakerskih napada u ovoj godini dogodit će se na području Sjedinjenih Država. No, kako u ostatku svijeta digitalne tehnologije rastu brže nego li u SAD-u, drži se da će kroz godine taj odnos biti promijenjen.

Zanimljivo je da domaći analitičari, neovisno od ovog istraživanja, drže kako je Hrvatska izuzetno ranjiva na napade. Naime, digitalno smo sve bolje povezani, ali još uvijek nije razvijen osjećaj potrebe sigurnosti u kibernetičkom prostoru. Što je idealna kombinacija za on-line kriminalce.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze